Η Goldman βλέπει δραχμή, τράπεζες και ΕΚΤ έτοιμες για capital controls, το ΔΝΤ θέλει πληρωμή, αλλά δεν θα χρεοκοπήσουμε

Η χρεοκοπία δεν είναι λύση είναι παγίδα θανάτου – Το διπλό νόμισμα δεν είναι λύση αλλά παγίδα θανάτου
Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, στα όρια του default.
Οι αγορές ομολόγων αυτό καταδεικνύουν με αποδόσεις 23,5%, τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στο 28% υποδηλώνουν χρεοκοπία.
Επίσης οι δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων προϊδεάζουν για ατύχημα για Grexident, για στάση πληρωμών άρα χρεοκοπία ενώ τα σενάρια για διπλό νόμισμα έχουν επανέλθει επικίνδυνα.
Αν οι δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων πραγματοποιούνται με την λογική της άσκησης πίεσης κακώς αλλά υπάρχει μια διαπραγματευτική δικαιολογία.
Αν οι δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων πραγματοποιούνται με στόχο να προϊδεάσουν για την επικείμενη χρεοκοπία τότε οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκληματίες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει πάρει λαϊκή εντολή για έξοδο από το ευρώ ή δεν έχει λαϊκή έγκριση για ρήξη.
Ο ελληνικός λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει ένα έντιμο συμβιβασμό.
Αν οδηγήσουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία θα έχουν πάει ενάντια στην θέληση της κοινωνίας.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει συνειδητά την διαπραγματευτική ασάφεια, αν είναι στρατηγική επιλογή η ασάφεια κακώς αλλά είναι ένας τρόπος διαπραγμάτευσης, παρωχημένος μεν αλλά είναι ένας τρόπος.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει επιλέξει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ τότε θα έχει προδώσει τον ελληνικό λαό και θα καταστεί κόμμα επικίνδυνο για τα συμφέροντα της δημοκρατίας και της κοινωνίας.Παγκόσμιος φόβος για Grexit

Οι ανησυχίες, ο φόβος για στάση πληρωμών είναι διάχυτες τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ο Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ εσπευσμένα συναντάει την Lagarde του ΔΝΤ αναζητώντας στήριξη.
Στις 9 Απριλίου πρέπει να πληρωθούν από την Ελλάδα τα 448 εκατ που αποτελεί μέρος  δανείου του 2010 προς το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα πληρώσει τα 448 εκατ και θα αποπληρώσει και τα 1,4 δισεκ. έντονα 6μηνης διάρκειας εκ των οποίων 650 εκατ κατέχουν ξένες τράπεζες τα οποία και δεν θα ανανεώσουν.
Με βάση πληροφορίες ο Βαρουφάκης θα διερευνήσει
1)Αν μπορεί να υπάρξει ενεργή παρέμβαση του ΔΝΤ ώστε να γίνουν αποδεκτές οι μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναμένει να πάρει έναντι της δόσης περίπου 2 με 2,5 δισεκ. τις προσεχείς εβδομάδες.
2)Να εξεταστεί φόρμουλα πως θα μπορούσε να καθυστερήσει η πληρωμή της δόσης των 448 εκατ ή να συμψηφιστεί με την δόση που θα πάρει η Ελλάδα εν ευθέτω χρόνο δηλαδή τα 7,2 δισεκ. ευρώ.
3)Να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα λογιστικά να πληρώσει τα 448 εκατ αλλά πρακτικά να πληρωθούν όταν καταβληθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. ή να συμψηφιστεί με την δόση των 7,2 δισεκ.
4)Η Ελληνική πλευρά πάντως θέλει να αποπληρωθούν τα 448 εκατ και θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει την στάση πληρωμών, εξέλιξη που θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, εκροές καταθέσεων, capital controls και βεβαίως η Ελλάδα θα βρισκόταν σε καθεστώς default σε καθεστώς χρεοκοπίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Και ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να βρει λύσεις στο δραματικό πρόβλημα πιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζει η Goldman Sachs σε έκθεση της προειδοποιεί ότι η Ελλάδα αν αποτύχει….θα επιλέξει τον δρόμο του διπλού νομίσματος.
Στο ευρώ και την νέα δραχμή θα στηριχθεί η Ελλάδα μετά από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών.
Ωστόσο η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η νέα δραχμή – αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του διπλού νομίσματος – θα είναι ένα αδύναμο νόμισμα που δεν θα το θέλουν ούτε οι έλληνες.
Οι έλληνες θα πληρώνονται με ένα αδύναμο νόμισμα την δραχμή, μισθοί, συντάξεις θα καταβάλλονται σε δραχμές και οι εισαγωγές θα πληρώνονται σε ευρώ ενώ και το χρέος θα είναι αποτιμημένο σε ευρώ.
Επίσης η Ελλάδα και οι τράπεζες θα χάσουν την τεράστια στήριξη ρευστότητας ύψους 105 με 108 δισεκ από την ΕΚΤ.
Προφανώς σε ένα τέτοιο σενάριο οι ελληνικές τράπεζες, πλήρως θα κρατικοποιηθούν ενώ θα σταματήσει και η διαπραγμάτευσης τους στο χρηματιστήριο.
Κατά την Goldman Sachs αλλά και την Erste Bank αν υπάρξει στάση πληρωμών τότε είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξουν capital controls στις ελληνικές τράπεζες.

READ  Σοκ: Επικυρώνει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου το ..Μνημόνιο 4 ο Ντάισελμπλουμ

Στάση πληρωμών σημαίνει χρεοκοπία για Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s

Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους πιστωτές, αυτομάτως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς default σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Αυτό αυτομάτως θα θέσει την Ελλάδα σε πλήρη απαξίωση ενώ η ΕΚΤ υποχρεωτικά δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά assets ως εγγύηση, οδηγώντας σε κρατικοποίηση τις τράπεζες που ουσιαστικά θα έχουν χρεοκοπήσει.
Το χάος που θα επικρατήσει δεν θα έχει προηγούμενο, τα capital controls, η παραοικονομία, η μαύρη αγορά και το κοινωνικό χάος θα καταστήσουν την Ελλάδα μια επικίνδυνη για την διαβίωση χώρα.

ΕΚΤ και ελληνικές τράπεζες έχουν ετοιμαστεί για capital controls   

Τόσο η ΕΚΤ όσο και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδος, στάσης πληρωμών και προφανώς capital controls.
Οι έλληνες τραπεζίτες αποκαλύπτουν στο bankingnews.gr  τα εξής «δεν έχουμε εντολές να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για capital controls ή για στάση πληρωμών, δεν έχουμε εντολή για να προετοιμαστούμε για χρεοκοπία.
Παρ΄ όλα αυτά όλες οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει και το plan b που περιλαμβάνει διαχείριση του χάους αν υπάρξει στάση πληρωμών»
Τι σημαίνει plan B όμως;
Με βάση κορυφαίο τραπεζίτη «αν οι τράπεζες χρειαστεί να ενεργοποιήσουν το plan b σημαίνει ότι ενεργοποιείται ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων που αποτελείται από πολύ επιλεγμένα στελέχη και τα οποία θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν τα capital controls.
Αν υπάρξει το μοιραίο γεγονός οι τράπεζες μέσα σε λίγες ώρες είναι έτοιμες τεχνικά να εφαρμόσουν capital controls.
Τα μηνύματα στα ATMs ότι έχουν μειωθεί τα όρια ανάληψης μετρητών έχουν δοκιμαστεί, τα όρια ανάληψης μετρητών έχουν καθοριστεί, η εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και επιταγών έχουν ενταχθεί στο plan B των μηχανογραφικών συστημάτων.
Οι τράπεζες δεν πιστεύουν στην χρεοκοπία αλλά είναι έτοιμες τεχνικά να βρεθούν σε περιβάλλον χρεοκοπίας»
Προφανώς οι δηλώσεις αυτές σοκάρουν και αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για όλα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΚΤ η οποία έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει επιλέγοντας την στάση πληρωμών.
Αυτομάτως θα παγώσει η παρεχόμενη ρευστότητα προς τις τράπεζες αλλά δεν θα καταργηθεί.
Με βάση ένα σχεδιασμό η ΕΚΤ που έχει καταβάλλει 35-37 δισεκ. άμεσα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και έναντι αυτών έχει καταβάλλει 40 δισεκ. Collaterals δεν θα τα καταργήσει.
Όμως εκεί που θα υπάρξουν αποφάσεις σοκ θα αφορούν το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Η ΕΚΤ θα μεταφέρει όλο το βάρος στην ΤτΕ ενώ θα υπάρξει και μείωση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Αν μάλιστα αυτοματοποιημένα δεν δέχεται τα ελληνικά assets ως εγγύηση η ΕΚΤ, τότε οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν, θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστραφούν και η αβεβαιότητα για την τύχη των καταθέσεων δραματικά θα αυξηθεί.

READ  Κουρουμπλής: Δεν Θα Παραιτηθώ- Δεν Σας Φοβάμαι

Τι θα συμβεί στο τέλος;

Όλοι προετοιμάζονται για την χρεοκοπία, οι τράπεζες, η ΕΚΤ, διεθνείς οίκοι όπως η Goldman Sachs αναφέρεται στο διπλό νόμισμα ενώ η Erste Bank που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος ελληνικών ομολόγων βλέπει capital controls στις τράπεζες.
Η άποψη μας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά και κυρίως δεν θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα.
Όλο το μείγμα των επιλογών, στάση πληρωμών, capital controls και χρεοκοπία οδηγούν την Ελλάδα στον βέβαιο οικονομικό θάνατο και στην ολοκληρωτική φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βάλει τόσο γρήγορο πολιτικό τέλος στην διακυβέρνηση του και σίγουρα δεν θέλει την χρεοκοπία της Ελλάδος.
Η χρεοκοπία δεν είναι λύση είναι παγίδα θανάτου.
Το διπλό νόμισμα δεν είναι λύση αλλά παγίδα θανάτου
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.
Στο τέλος η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει η κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους της ΕΕ και να στραφεί στον Ιούνιο στην ιστορική διαπραγμάτευση για το χρέος και την τύχη της Ελλάδος.

Δημοσιογράφος

Loading...
loading...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Loading Facebook Comments ...

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ