Για σημαντικά αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της αυξημένης εκροής καταθέσεων προειδοποιεί στην εξαμηνιαία έκθεσή της η ΕΚΤ.

Στην έκθεσή της, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η Ευρωτράπεζα τονίζει ότι έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες αγορές της νομισματικής ένωσης.

Κάνοντας λόγο για «εξάμηνη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, η ΕΚΤ τονίζει επίσης ότι υπάρχει σημαντική εκροή καταθέσεων, απώλεια της πρόσβασης των τραπεζών στην διατραπεζική χρηματοδότηση καθώς επίσης και υποχώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζικών ιδρυμάτων».

Μπορεί η ΕΚΤ να επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις των αγορών στις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, εντούτοις η απουσία ταχείας συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων μπορεί να επηρεάσει τα ευάλωτα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

«Έως σήμερα οι αντιδράσεις της χρηματαγοράς στις εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν υποτονικές, αλλά η απουσία μίας γρήγορης συμφωνίας πάνω στην ανάγκη εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο μίας αναπροσαρμογής προς τα πάνω του αντασφαλίστρου ρίσκου πάνω σε ευάλωτα κρατικά ομόλογα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

READ  Σοκ: Επικυρώνει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου το ..Μνημόνιο 4 ο Ντάισελμπλουμ

«Παραμονή στο ευρώ χωρίς εφαρμογή του προγράμματος δεν γίνεται» προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε παράλληλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit με τον αμερικανό οικονομολόγο Κένεθ Ρόγκοφ.

Από την πλευρά του, ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, περιόρισε τις προσδοκίες να χαλαρώσει άμεσα το πλαίσιο της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η απάντηση παραμένει «όχι» σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ομολόγων της χώρας ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα. 

Loading...
loading...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Loading Facebook Comments ...

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ