Οι Financial Times αποκαλύπτουν ελληνικό έγγραφο που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Πίτερ Σπίγκελ γράφει για όλο το ελληνικό σχέδιο και την μείωση του ΑΕΠ το 2020 και 2030.

Σήμερα το ΑΕΠ φτάνει το 180% με το σχέδιο που προτείνει η Ελλάδα το 2020 θα φτάσει στο 93% και σε λιγότερο από 60% ΤΟ 2030. Οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο 7 σελίδων με τίτλο «Ending the Greek Crisis» και περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικούς τομείς:

• τα δάνεια από την ΕΚΤ

• τα δάνεια από το ΔΝΤ

• τα δάνεια από το πρώτο Μνημόνιο

• τα δάνεια από το δεύτερο Μνημόνιο μέσω EFSF

Το σχέδιο της Ελλάδας προτείνει:

ΕΚΤ: Κάλυψη της οφειλής των 27 δισ. προς την ΕΚΤ με δάνειο από τον ESM. Με δεδομένο όμως ότι τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια από τους τίτλους που οφείλονται στην Ευρωτράπεζα, η πρόταση της Ελλάδας ουσιαστικά συνιστά έμμεσο μικρό «κούρεμα» του χρέους.

READ  Σοκ: Επικυρώνει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου το ..Μνημόνιο 4 ο Ντάισελμπλουμ

ΔΝΤ: Πρόωρη αποπληρωμή του ήμισυ περίπου της οφειλής προς το ΔΝΤ με τα κέρδη, ύψους 9 δισ., της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Το υπόλοιπο χρέος θα πληρωθεί με συνδυασμό κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αγορές και των χρημάτων στήριξης που θα εκταμιεύσει το Ταμείο για την Ελλάδα στο μέλλον.

1ο Μνημόνιο: Παράταση αποπληρωμής των διμερών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο είτε με ομόλογα στο διηνεκές, είτε με ομόλογα που θα συνδέονται με το ΑΕΠ. Επιπλέον, η Αθήνα προτείνει την αναδιάρθρωση των διακρατικών δανείων με επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής.

2ο Μνημόνιο: Η πιο ριζοσπαστική πρόταση της Ελλάδας όμως αφορά τα δάνεια του 2ου μνημονίου. Προτείνει διχοτόμηση των δανείων του EFSF (δεύτερο πρόγραμμα στήριξης). Το πρώτο μισό θα αναδιαρθρωθεί σε δάνειο με διπλάσιο επιτόκιο από το σημερινό (5% από 2,5%) και το δεύτερο μισό θα διαγραφεί.

Εάν το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης γίνει δεκτό από τους θεσμούς τότε υπάρχει βάσιμη ελπίδα για τη χώρα να επιβιώσει. Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητάει το ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ και το αρνείται η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. 

Loading...
loading...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Loading Facebook Comments ...

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ