Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην χώρα μας για την αποστολή ΤΟΜΑ ΒΜP-1 στην Ουκρανία.


Για το θέμα αυτό υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα είναι “θετική” όμως έχει ζητήσει την άμεση αντικατάσταση τους με ΤΟΜΑ Μ2 Βradley ή Marder 1A5. Η απάντησή του Αμερικανού ΥΠΑΜ δεν φαίνεται να ικανοποίησε την Αθήνα.

Oι Αμερικανοί δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν για την άμεση αποστολή αμερικανικού υλικού ενώ υπάρχουν φόβοι πως θα θέσουν όρους και προϋποθέσεις όπως την μη αποστολή των Μ2 Βradley σε νησιά του Αιγαίου που η Άγκυρα θεωρεί αποστρατικοποιημένα.

ΗΠΑ: “Δώστε τα BMP-1”!
O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd James Austin.

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας μονοπώλησε για ακόμη μια φορά το ουκρανικό. Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περίπου 40 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί ζήτησαν για ακόμη μια φορά από την Ελλάδα την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής.

Ζητήθηκε εκ νέου και επίμονα η αποστολή τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία για να υπάρξει ίσως μια προφορική συμφωνία πριν την συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν επετεύχθη.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς παραμένει ίδιο το οποίο και τόνισε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

“Εφόσον η χώρα μας η Ελλάδα απειλείται για ακόμη μια φορά από την Τουρκία, μια επίσης χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει αμυντικά συστήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής της χώρας στην Ουκρανία.

Η Αθήνα θα συζητούσε αυτή τη περίπτωση, αυτό το ενδεχόμενο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τέτοιου είδους συστήματα θα αντικατασταθούν προτού αποσταλούν”.

Δείτε το βίντεο

   

warnews247

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here