Αρχική » Έχετε στο μπράτσο σας σημάδι από εμβόλιο – μπορεί να είναι το εμβόλιο της ευλογιάς;

Έχετε στο μπράτσο σας σημάδι από εμβόλιο – μπορεί να είναι το εμβόλιο της ευλογιάς;

από admin
Έχετε στο μπράτσο σας σημάδι από εμβόλιο - μπορεί να είναι το εμβόλιο της ευλογιάς;

Ευχαριστούμε την Αγγελική Λιώση – Ειδικό Πρόληψης Λοιμώξεων, Επόπτρια Κλινικών Ερευνών, CLEO.


Με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων να έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το εμβόλιο της ευλογιάς πολλοί είναι αυτοί που έχουν αναρωτηθεί εάν το σημαδάκι που έχουν στο μπράτσο, ή στο μηρό τους, είναι από αυτό το εμβόλιο. Το σημάδι αυτό έχει κυκλικό σχήμα, σαν ένα πολύ μικρό νόμισμα και περιβάλλεται από μία επίσης κυκλική ουλή και είναι δύο τα εμβόλια που μπορεί να το έχουν προκαλέσει: το εμβόλιο για τη φυματίωση (BCG) και το εμβόλιο για την ευλογιά (smallpox).

Μπορεί το σημάδι αυτό να είναι από το εμβόλιο για την ευλογιά;
Η ευλογιά γνώρισε εξάρσεις στον 20ο αιώνα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ όπου θεωρείται ότι η νόσος μεταφέρθηκε από τους Ευρωπαίους μετανάστες. Ευτυχώς οι ερευνητές της εποχής μπόρεσαν να δημιουργήσουν σύντομα το εμβόλιο, ένα εμβόλιο με αποδυναμωμένο στέλεχος του ιού.

Μέσω της ευρείας χρήσης του εμβολίου με την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η ευλογιά εξαλείφθηκε πολύ σύντομα. Στις ΗΠΑ θεωρήθηκε εξαφανισμένη νόσος το 1972 και το εμβόλιο δεν γινόταν πλέον ως ρουτίνα ενώ στην Ευρώπη συνεχίστηκε λίγο ακόμη με τη χώρα μας να το καταργεί το 1980.

Παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ το εμβόλιο για την ευλογιά συνέχισε να χορηγείται και μετά το 1972 σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας και σε ομάδες των επίσημων φορέων υγείας λόγω του φόβου για χρήση του ιού ως βιολογικού όπλου από τρομοκράτες.

Το σημάδι στο μπράτσο μπορεί να είναι είτε από το εμβόλιο της ευλογιάς είτε από το BCG, το αντιφυματικό εμβόλιο, το οποίο έγινε υποχρεωτικό στη χώρα μας το 1960, πλέον όμως δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα και εξακολουθεί να γίνεται σε παιδιά και ενήλικες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Μία εύκολη απάντηση για το πώς θα ξέρουμε σε ποιο από τα δύο εμβόλια οφείλεται το σημάδι είναι να υπάρχει το βιβλιάριο υγείας μας, το οποίο όμως πολλοί ενήλικες δεν το έχουν ή δεν είναι πλήρως ενημερωμένο. Κάποια άλλα πιθανώς ενδεικτικά στοιχεία είναι τα παρακάτω:

  • Το εμβόλιο της ευλογιάς έγινε υποχρεωτικό στη χώρα μας το 1936 και σταμάτησε να γίνεται το 1980, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την πλήρη εξάλειψή της. Άρα εάν έχεις γεννηθεί αργότερα και έχεις αυτή την ουλή στο μπράτσο πιθανότατα πρόκειται για το αντιφυματικό εμβόλιο.
  • Παρότι οι ουλές μπορεί να είναι διαφορετικές σε κάθε άνθρωπο, σε γενικές γραμμές μια ουλή από το BCG τείνει να είναι ανασηκωμένη και ελαφρώς κυκλική. Η ουλή από το εμβόλιο της ευλογιάς τείνει να είναι σαν “κάτω από το δέρμα” και “πατηκωμένη”. Κι αυτή είναι ελαφρώς στρογγυλή και η ουλή έχει ακανόνιστες άκρες σαν δοντάκια.

Έχει νόημα να αναρωτιόμαστε εάν έχουμε κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς;
Στο ερώτημα αυτό απάντησε εμμέσως μιλώντας στο MEGA o καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. “Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων” διευκρίνισε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής όπως τα μάθαμε με την πανδημία μπορεί να μας προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό από πολλά λοιμώδη νοσήματα, άρα και από την ευλογιά των πιθήκων.

   

capital

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards