Αρχική » Γονιδιακά επεξεργασμένες ντομάτες: Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ντομάτα με βιταμίνη D

Γονιδιακά επεξεργασμένες ντομάτες: Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ντομάτα με βιταμίνη D

από admin
Γονιδιακά επεξεργασμένες ντομάτες: Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ντομάτα με βιταμίνη D

Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων για να δημιουργήσουν ντομάτα που περιέχει τόση βιταμίνη D όσο δύο αυγά ή μια μερίδα τόνου.

Η εξέλιξη έρχεται την ίδια εβδομάδα που η κυβέρνηση θα προτείνει μια αλλαγή στον νόμο που θα διευκολύνει την ανάπτυξη και την πώληση καλλιεργειών με γονιδιακή επεξεργασία.

Οι επιστήμονες στο John Innes Center στο Νόριτς δημιούργησαν την ντομάτα απενεργοποιώντας ένα από τα γονίδιά της.

Οι ντομάτες παράγουν φυσικά πολλή χημική πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D, αλλά τα φυτά συνήθως τη χρησιμοποιούν για να παράγουν άλλες βιοχημικές ουσίες που χρειάζονται.

Διαγράφοντας το γονίδιο που εκτελεί αυτή τη χημεία στο φυτό, οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα της πρόδρομης ουσίας της βιταμίνης D. Το συνηθισμένο ηλιακό φως που πέφτει στα φύλλα και στους καρπούς μετατρέπει τη χημική ουσία σε βιταμίνη D3.

«Σαράντα τοις εκατό των Ευρωπαίων έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως», δήλωσε η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν, η οποία ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Plants.

«Οι ντομάτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως φυτική βιώσιμη πηγή βιταμίνης D3», είπε.

Η γονιδιακή επεξεργασία (GE) είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τις παραδοσιακές τεχνολογίες γενετικής τροποποίησης ή ΓΤ. Τα περισσότερα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα περιέχουν ένα συνθετικό γονίδιο ή ένα γονίδιο από άλλο οργανισμό που έχει εισαχθεί στο φυτό ή το ζώο ενδιαφέροντος.

Το ανθεκτικό στα έντομα βαμβάκι και η σόγια, για παράδειγμα, που καλλιεργούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο, περιέχουν ένα γονίδιο που αρχικά βρέθηκε σε βακτήρια.

Η γονιδιακή επεξεργασία, αντίθετα, αλλάζει τα χαρακτηριστικά ενός ζώου ή φυτού διαγράφοντας, ανταλλάσσοντας ή επαναλαμβάνοντας γονίδια που υπάρχουν ήδη στον γενετικό κώδικα του οργανισμού.

Επί του παρόντος, η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου – που αντιγράφεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία – δεν κάνει διάκριση μεταξύ GM και GE και καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη διάθεση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην αγορά.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση εισάγει το νομοσχέδιο για τις γενετικές τεχνολογίες (αναπαραγωγή ακριβείας) που στοχεύει να περιορίσει μαζικά τους κανονισμούς σχετικά με την επεξεργασία γονιδίων. Ο στόχος είναι να μειωθεί από χρόνια σε μήνες ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να κυκλοφορήσει ένα προϊόν με γονιδιακή επεξεργασία στην αγορά.

Θεμελιώδης για την αλλαγή του νόμου είναι η διάκριση μεταξύ GM και GE. Υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που επιφέρει η γονιδιακή επεξεργασία θα μπορούσαν, θεωρητικά να εισαχθούν με συμβατικές τεχνικές αναπαραγωγής.

Οι προγραμματιστές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το προϊόν τους θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί “φυσικά”. Οι υφιστάμενοι περιορισμοί στις τεχνολογίες ΓΤ θα παραμείνουν ως έχουν.

Οι αλλαγές θα ισχύουν αρχικά μόνο για τα φυτά και θα επεκταθούν μόνο σε γενετικά επεξεργασμένα ζώα μόλις αντιμετωπιστούν πιθανά ζητήματα καλής διαβίωσης των ζώων.

Πολλές περιβαλλοντικές ομάδες εξακολουθούν να αντιτίθενται στη γονιδιακή επεξεργασία, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει μετατοπιστεί υπέρ της γενετικής χειραγώγησης των φυτών εάν υπάρχουν οφέλη για τους καταναλωτές ή το περιβάλλον.

Είναι μια διαφαινόμενη πρόκληση για τους περιβαλλοντολόγους. Η συμβατική γεωργία έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θεωρητικά, η γονιδιακή επεξεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Οι καλλιέργειες μηχανικής για να αντισταθούν σε ασθένειες ή παράσιτα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα μέσω της μείωσης της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η ανοχή στην ξηρασία και στη ζέστη θα μπορούσε να βελτιώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών καθώς αλλάζει το κλίμα μας.

Αλλά υπάρχει μια πρόκληση και για τους επιστήμονες και τους βιοτεχνολόγους. Τα προϊόντα γενετικής μηχανικής που έχουν εισαχθεί μέχρι τώρα (ομολογουμένως της ποικιλίας ΓΤ) έχουν αυξήσει τις αποδόσεις και οδήγησαν σε μειώσεις της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων.

Όμως ο αντίκτυπος της γεωργίας στην αποψίλωση των δασών και στη χρήση του νερού συνέχισε να αυξάνεται.

Ο κλάδος θα πρέπει να πείσει τους καταναλωτές ότι τα οφέλη επεκτείνονται σε όλους μας, όχι μόνο σε εκείνους που μάρκετινγκ, ή την ανάπτυξη νέων γενετικά επεξεργασμένων προϊόντων.

   

news.sky

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards