Η “ψυχρή λίμνη” με τις φονικές καταιγίδες στην Ευρώπη, έρχεται και στην Ελλάδα, μετά το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας και κορυφώνεται σήμερα, Παρασκευή, με τον υδράργυρο ν’ αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο ισχυρό θερμό κύμα που τα τελευταία 24ωρα έχει ανεβάσει τον υδράργυρο κοντά στους 40° σε αρκετές περιοχές.Σήμερα, Παρασκευή, η πολλή ζέστη θα επιμείνει με έμφαση τα κεντρικά, ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν από τα δυτικά θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η “ψυχρή λίμνη” θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη χώρα μας

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος του Open εξήγησε «από αύριο, Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες. Όπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης (μπλε καμπύλη) αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό κι εκεί που μας έστελνε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής (κόκκινα βέλη) θα ωθήσει τώρα την οργανωμένη “ψυχρή λίμνη” που στον χάρτη μας απεικονίζουμε με το γράμμα ”Χ” και που δίνει τις φονικές καταιγίδες στην κεντρική Ευρώπη, προς τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την πολύ θερμή επιφάνεια που έχουμε ήδη στη χώρα μας, θα δημιουργηθεί έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καταιγίδων που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα».Και συμπληρώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «τη φονική καταιγίδα που χτύπησε την Χαλκιδική πριν δύο χρόνια, αλλά και τις φονικές καταιγίδες που χτύπησαν πέρυσι την Εύβοια. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η μετατόπιση ψυχρών αερίων μαζών στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα προς την περιοχή μας, οδήγησε στην ανάπτυξη αυτών των φαινομένων και αφού είχαν πρώτα προηγηθεί ισχυρά θερμά κύματα».

Τέλος, ο μετεωρολόγος εκτιμάει ότι “οι καταιγίδες αναμένονται από Σάββατο απόγευμα μέχρι και Τετάρτη (μπλε αποχρώσεις), με τα φαινόμενα αυτά να επηρεάζουν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας μεσημέρι απόγευμα, ενώ τη νύχτα και το πρωί είναι δυνατόν να απασχολούν και θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές με έμφαση τα δυτικό και βόρειο Αιγαίο πιθανόν πρόσκαιρα και τμήματα του Ιονίου πελάγους, με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια.

Είναι δυνατόν να συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρυνόμαστε από την θάλασσα».Loading...