Το αμερικανικό Bloomberg περιγράφει πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη που θα «ανταγωνίζεται» ακόμη και δυνάμεις όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδα βάζει «φωτιά» σε σχέση με το ποιοι θα πολεμήσουν την χώρα μας.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις του el.gr ότι η Τουρκία σκοπεύει να μπει σφήνα σε συγκεκριμένες δυνάμεις της Μεσογείου  μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει την χώρα περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη, ικανή να αντιπαρατεθεί «στήθος με στήθος» με μεγάλες δυνάμεις.Παράλληλα θέλει να αποκαθηλώσει την Ελλάδα από την θάλασσα, κάνοντας το Αιγαίο κόκκινο.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Σε αυτή την κατεύθυνση, η γείτονα αύξησε την εγχώρια παραγωγή πλοίων και υποβρυχίων και το Πολεμικό Ναυτικό συνέβαλε ώστε ο Ερντογάν να προβάλει ισχύ στο εξωτερικό, ανησυχώντας τις δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε θέσει στόχο έως το 2023, την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η χώρα να είναι σε θέση να παράγει μόνη της τα εξοπλιστικά που χρειάζεται.

Έτσι, παρατηρείται μια έκρηξη κατασκευής πολεμικών πλοίων στην Τουρκία, ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας -από πολεμικά πλοία έως ελικόπτερα και πολεμικά drones- στo πλαίσιo της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» της χώρας από Δυτικούς προμηθευτές.Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο να συμβεί.

Το όνειρο της εξοπλιστικής ανεξαρτησίας ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να έρθει ως το 2023, από τη μία γιατί η Τουρκία αποτελεί μια προβληματική οικονομία 750 δισ. δολαρίων που δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του εγχειρήματος και από την άλλη, καθώς η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, με βάση τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τον βασικό ανταγωνιστή του, την Ελλάδα, που από καιρό θεωρείται η ισχυρότερη δύναμη στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η τουρκική εφημερίδα Turkiye αναφέρει πως σε περίπτωση πολέμου, μισθοφόροι από την Συρία θα πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι θα φέρουν ισλαμιστές για να πολεμήσουν σε πιθανό μέτωπο της Θράκης, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και μισθοφόροι, που, κατά πάσα πιθανότητα, έχουν εισχωρήσει στην Ελλάδα ως «πρόσφυγες και μετανάστες» (ειδικά στα νησιά).

Από εκεί και πέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ που επισκέφθηκαν την Άγκυρα, επανέλαβε τις κορόνες περί γαλάζιας πατρίδας:

«Στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει-όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
el

Loading...