Από τη στιγμή που η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση υπό το Σάρατζ του GNA επέλεξε τη σύμπλευσή της με την Τουρκία επειδή δεν είχε άλλο τρόπο να εμποδίσει τον LNA του Χαφτάρ

-από το να καταλάβει όλη τη χώρα, στην Ελλάδα δεν έμεινε άλλη επιλογή από τη φανερή στήριξη των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Χαφτάρ.

Η Ελλάδα, αν θέλει επιτέλους να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική, δε μπορεί να αφήσει να δημιουργηθεί μόνιμη τουρκική παρουσία στο Λιβυκό πέλαγος.

Δηλαδή, τουρκική ναυτική και αεροπορική βάση με τις αντίστοιχες υποδομές υποστήριξης πλοίων, επιφανείας, υποβρυχίων, drones, μαχητικών αεροσκαφών με το ανάλογο στρατιωτικό προσωπικό και Α/Α συστήματα, και έτσι να απειλούν την Ελλάδα από νότια πλέον και στο δυτικά.


Η Τουρκική αεροπορία θα μπορεί να φτάσει στη δυτική πελοπόνησσο από το Ιόνιο πράγμα που σημαίνει επιπλέον Α/Α συστήματα για την κάλυψη προς τα νότια και δυτικά, επιπλέον μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού για την κάλυψη…

-νοτίως της Κρήτης και Πελοπονήσσου και επιπλέον επιλογής προσβολής στόχων στην Ελλάδα από άλλες κατευθύνσεις.

Με την Τουρκία να συνεχίζει να στέλνει στο GNA οπλισμό, πυρομαχικά και άνδρες, μισθοφόρους κυρίως, ο Χαφτάρ θα χρειαστεί αρκετά πράγματα για να κερδίσει πλήρως στη Λιβύη.
Ορθώς η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ανεξάρτητα συνομιλώντας με το Χαφτάρ αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.Η Ελλάδα, με μία φιλική κυβέρνηση στη Λιβύη μπορεί να επιτύχει την ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου που αφορά την οριοθέτηση της τουρκικής ΑΟΖ και να πετύχει οικονομική της εμπλοκή στη Λιβύη στον κατασκευαστικό τομέα..

…ενεργειακό και εμπορικό μόλις 250 χλμ νοτίως της Κρήτης ενώ θα εξασφάλιζε και την ασφάλεια της χώρας από τα νότια και των τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου που θα αντληθούν τα επόμενα χρόνια, όπως λέγεται, νοτίως της Κρήτης .Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here