Αρχική » Νέος εφιάλτης που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος: Ο διπλός εφιάλτης για ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες

Νέος εφιάλτης που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος: Ο διπλός εφιάλτης για ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες

από admin
Αλλά στη συνέχεια μάλλον πέρασε στα "ψιλά” του οικονομικού τύπου, καθώς αφορούσε μία τράπεζα, την ολλανδική ABN Amro

Του Γ. Αγγέλη

Η “είδηση” αρχικά ξάφνιασε. Αλλά στη συνέχεια μάλλον πέρασε στα “ψιλά” του οικονομικού τύπου, καθώς αφορούσε μία τράπεζα, την ολλανδική ABN Amro, καθ’ όλα ισχυρή μέχρι σήμερα. Και σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένη, αφού το δημόσιο παραμένει μετά το 2008/2009 ο βασικός της μέτοχος.

Η “είδηση” στις 26 Μαρτίου αφορούσε μια ανακοίνωση της ΑΒΝ Amro σύμφωνα με την οποία ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της στις ΗΠΑ δήλωσε αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η “ζημιά” να οδηγήσει στην διαγραφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον ισολογισμό της ABN.Στην πραγματικότητα η “ζημιά” κόστισε πάνω από 250 εκατ. ευρώ και τσάκισε τα κέρδη της τράπεζας.

Ποιός ήταν ο πελάτης και σε τι αφορούσε η ζημιά;

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο “πελάτης” είναι ενας από τους μεγάλους traders στις αγορές παραγώγων στις ΗΠΑ (η ABN Amro αρνήθηκε να τον αποκαλύψει) και η ζημιά αφορούσε την αδυναμία του, με τα βίαια σκαμπανεβάσματα των αγορών να καλύψει τα margin calls στα οποία ήταν υπόχρεος.

Η τράπεζα “κάλυψε” την τεράστια ζημιά της, αλλά το επεισόδιο χτύπησε δυνατά τα καμπανάκια στον SSM και στο πώς η εσωτερική εποπτεία των τραπεζών δεν εμφανίζεται ικανή να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του trading, που κάνουν πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να εμφανίσουν κέρδη σε ενα περιβάλλον μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων.

Η “τάση” που αποκαλύφθηκε με την ABN Amro, είναι οτι οι περισσότερο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι στην Ευρωζώνη έχουν πολύ μεγάλα ανοίγματα στις αγορές παραγώγων.Με αποτέλεσμα η βίαιη μεταβλητότητα που εμφανίζεται λόγω της κρίσης και του covid-19 να προκαλεί τεράστια ανοίγματα σε μία αγορά χιλιάδων τρισ. δολ. (!). Και η οποία είναι αδύνατο να ελεγχθεί από τα εποπτικά συστήματα των κεντρικών τραπεζών, πόσω μάλλον από τα συστήματα εσωτερικής εποπτείας των ίδιων των τραπεζών, που είχαν στραφεί σ’ αυτή (την αγορά παραγώγων χρέους) για να “φουσκώσουν” τα κέρδη τους.

Επιπλέον των Npls
Ο νέος αυτός εφιάλτης έρχεται να αυξήσει κατακόρυφα την ανησυχία, καθώς ήδη το τραπεζικό σύστημα σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ λόγω της διπλής κρίσης έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για μία κατακόρυφη αύξηση των Npls (δηλαδή τα κοκκινα δάνεια), για τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν νέες πολλαπλάσιες προβλέψεις. Και λίγο πολύ να αρχίσουν να μοιάζουν με Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Πορτογαλία…

Χαρακτηριστικό των μεγεθών για τα οποία αναφέρονται τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι οτι μόνο στις ΗΠΑ οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αναλυτών των μεγάλων τραπεζικών ομίλων είναι οτι το β’ τρίμηνο του 2020 οι τράπεζες θα πρέπει να τετραπλασιάσουν – τουλάχιστον – τις προβλέψεις που είχαν κάνει για το α’ τρίμηνο.

Ετσι οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την ανάγκη να εξευρεθούν επιπλέον κεφάλαια για να καλυφθούν οι προβλέψεις στο β’ τρίμηνο της τάξης των 100 – 120 δισ. δολ. Τα μεγέθη αυτά είναι τεράστια και κάποιες από τις τράπεζες θα είναι αδύνατο να τα βρούν. Οπως σχολιάζεται από κάποιες πλευρές, η Fed θα πρέπει να ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις διάσωσης όπως το 2008 – 2009, μόνο που αυτές τώρα θα είναι πολλαπλάσιες σε μέγεθος από εκείνες του 2008…
Και στην Ευρώπη; Εδώ ακόμα η σχετική πληροφόρηση είναι τουλάχιστον ελλειπής όπως αποκάλυψε η περίπτωση της ABN Amro.Κανείς δεν τολμά προς το παρόν να μιλήσει για αριθμούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι στην ΕΚΤ δεν γνωρίζουν.

Γι’ αυτό άλλωστε η κα Λαγκάρντ εμφανίζεται τόσο επίμονη στην “από κοινού” αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρωζώνη, με ή χωρίς ευρωομόλογα…Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards