O Κορωνοϊός πλήττει τον πλανήτη. Φυσικά δεν θα μπορούσε, όσο κι αν το προσπάθησε ο Ερντογάν, να μην πλήξει και την Τουρκία. Με την κατάσταση να χειροτερεύει η προσφυγή στο IMF μάλλον θα είναι στο κοντινό μέλλον.

Άνθρωποι χάνονται, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε και τα οικονομικά δεδομένα. Άλλωστε το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο μέλλον.Τα τουρκικά δεδομένα
Είναι δεδομένο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την Τουρκία και τους πολίτες της.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, μετράει ήδη 131 νεκρούς, ενώ εμφανίζονται καθημερινά περισσότερα από 1700 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 9.127.

Ο Ερντογάν δεν έχει προχωρήσει σε ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά σε μερική και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο λοιμωξιολόγος καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Μεχμέτ Τζεϊχάν χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου η εξάπλωση του κοροναϊού να φτάσει στην κορύφωσή της, και χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες πέντε ημέρες.

Ήδη σε μία εποχή κατάρρευσης των ισοτιμιών της τουρκικής λίρας, το 51% των αποθεματικών των τραπεζών είναι αποτιμημένο σε δολάρια, με το ποσοστό να αυξάνεται δραματικά.Μονόδρομος η προσφυγή στο IMF και τα capital controls
Αξίζει να θυμηθούμε πως η Τουρκία ήταν σχεδόν η μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής που δεν είχε ανακοινώσει κρούσματα. Αν συνυπολογίσουμε το πλήθος των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφος της Τουρκίας, καταλαβαίνει κανείς πως δεν ίσχυε ο ισχυρισμός περί μη κρουσμάτων.

Φαίνεται πως δεν γινόταν λόγος για κρούσματα, διότι απλούστατα το σύστημα υγείας της χώρας θα κατέρρεε εν μία νυκτί. Η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που η προσφυγή στο IMF φαντάζει μονόδρομος.

Από τις αρχές του 2020 η τουρκική λίρα κατρακυλά φτάνοντας στα επίπεδα του 2018. Χαρακτηριστικό επίσης μέγεθος είναι το ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διογκώνεται κατά 70%, λόγω της αύξησης των δημοσίων δαπανών το 2019.Τώρα με τον κορωνοϊό να χτυπά την Τουρκία και με τον πανικό που μπορεί να δημιουργηθεί ένα bank run δεν φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτό σημαίνει capital controls και λογικά προσφυγή στο ΙΜF.

H ισοτιμία προς το αμερικανικό δολάριο κινείται στα επίπεδα του 6,5:1. Εάν αυτή η ισοτιμία διατηρηθεί, επιβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση των τριών από τις συνολικά έξι συστημικές τράπεζες εντός του 2020.

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες μέρες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Λεσέτια Γκανγιάγκο, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι το ΔΝΤ διερευνά περαιτέρω επιλογές, πέραν των παραδοσιακών δανείων που χορηγεί, για να περιορίσει τις ελλείψεις συναλλάγματος που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.de-facto

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμεLoading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here