Αρχική » Τελικά ο εσπρέσο δεν είναι τόσο αθώος- Μάθε τι παίζει

Τελικά ο εσπρέσο δεν είναι τόσο αθώος- Μάθε τι παίζει

από admin
Τελικά ο εσπρέσο δεν είναι τόσο αθώος- Μάθε τι παίζει

Ο τρόπος που προετοιμάζετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Open Heart.

Ειδικά ο καφές εσπρέσο σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Ο λόγος που ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης είναι -εν μέρει- επειδή περιέχει τις χημικές ουσίες καφεστόλη (cafestol) και καβεόλη (kahweol), οι οποίες έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης (LDL).

Ο γαλλικός καφές φίλτρου (που φτιάχνεται με πίεση φίλτρου-εμβόλου στο δοχείο) έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτές τις ενώσεις που αυξάνουν τη χοληστερόλη από τον φιλτραρισμένο με χαρτί καφέ.

Ο εσπρέσο έχει μια ενδιάμεση ποσότητα από αυτές τις ενώσεις, αλλά τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση εσπρέσο και τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν περιορισμένα μέχρι τώρα.

Η μελέτη για τον εσπρέσο και τον καφέ φίλτρου

Για να προσδιορίσουν εάν η κατανάλωση εσπρέσο επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης, ερευνητές στη Νορβηγία αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερα από 20.000 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν εσπρέσο, εκείνοι που κατανάλωναν 3-5 φλιτζάνια εσπρέσο κάθε μέρα συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένη ολική χοληστερόλη. Μάλιστα για τους άνδρες αυτή η επίπτωση ήταν πιο έντονη.

Η κατανάλωση 6 ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ φίλτρου με έμβολο καθημερινά συνδέθηκε με αυξημένη ολική χοληστερόλη τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

6 ή περισσότερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου με χαρτί καφέ καθημερινά συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μόνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες:

η ολική χοληστερόλη πρέπει να είναι μικρότερη από 200 mg/dL

η LDL πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mg/dL

η HDL πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 mg/dL

Για τα παιδιά:

η ολική χοληστερόλη πρέπει να είναι μικρότερη από 170 mg/dL

η LDL πρέπει να είναι μικρότερη από 110 mg/dL

η HDL πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 45 mg/dL

Πώς να πίνετε καφέ για καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος καρδιολογίας που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι το βασικό εργαλείο αυτής της μελέτης είναι να μειωθεί η κατανάλωση εσπρέσο σε 0-2 την ημέρα για να πετύχουμε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την Routhenstein, μπορεί να υπάρχουν έως και 30 φορές περισσότερες από τις ενώσεις που παίζουν ρόλο στην αύξηση της χοληστερόλης όταν οι κόκκοι του καφέ δεν έχουν φιλτραριστεί σε σύγκριση με αυτό που θα βρείτε σε ένα φιλτραρισμένο παρασκεύασμα.

Πρόσθεσε ότι ο καφές με καφεΐνη είναι διεγερτικό ποτό και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει καρδιακούς παλμούς, όπως κολπική μαρμαρυγή σε μερικούς ανθρώπους.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να είναι ανησυχητικά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να κόψετε εντελώς τον καφέ για να υποστηρίξετε τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Η Routhenstein είπε ότι η προτεινόμενη ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το ατομικό ιατρικό ιστορικό.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις και καρδιακή προσβολή.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards