Αρχικά εμφανιζόταν γραμμένο με άσπρη μπογιά πάνω στα ρωσικά τανκς και φορτηγά που περίμεναν στα σύνορα με την Ουκρανία πριν από την εισβολή. Όμως πλέον, αυτό το ρωσικό «Ζ» βρίσκεται παντού.

Το είχε πάνω στη στολή του ο Ρώσος γυμναστής Ivan Kuliak όταν ανέβηκε στο βάθρο πλάι στον Ουκρανό αντίπαλό του στο Κατάρ, το χρησιμοποιούν πολιτικοί, εμφανίστηκε σε διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας στο Βελιγράδι και στα social media.

Από πού προήλθε όμως αυτό το σύμβολο; Πρώτα από όλα, το γράμμα «Ζ» δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο.

Η πιο δημοφιλής θεωρία θέλει το γράμμα να γράφτηκε πάνω στα οχήματα των Ρώσων στρατιωτών για να δείξει πού είναι η έδρα τους, με το «Z» να σημαίνει «Zapad», δηλαδή Δύση.

Άλλοι πιστεύουν ότι απλά σχεδιάστηκε πάνω στα τανκς και στα φορτηγά απλά για να αποφύγουν τα φίλια πυρά. Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από το επίθετο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε σχολιάσει τις θεωρίες αυτές, αλλά έχει γράψει στο λογαριασμό του στο Instagram ότι το «Z» προέρχεται από το «Za pobedu», που σημαίνει «για τη νίκη».

Το σύμβολο Z σημαίνει «για τη νίκη» «за победу = za pobedu». Το γράμμα V σημαίνει «Η δύναμη είναι στην αλήθεια» και «το έργο θα ολοκληρωθεί» [«сила в правде»- «задача будет выполнена = «sila v pravde» i «zadacha budet vypolnena», αναφέρει μετά η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Αμυνας.

Πλέον, το «Ζ» αποτελεί σύμβολο εκείνων που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μόλις τρεις ημέρες μετά την εισβολή, το κρατικό δίκτυο RT ανακοίνωσε στα κανάλια του στα social media ότι πουλά εμπορεύματα με το «Z», όπως μπλουζάκια και φούτερ, για να δείξει την υποστήριξή του στον ρωσικό στρατό.

Έκτοτε, νεαροί φορούν το «Ζ» στις μπλούζες τους σε πορείες στη Ρωσία, ενώ το γράμμα εμφανίζεται βαμμένο πάνω σε πολυκατοικίες και σε διαφημιστικές ταμπέλες στον δρόμο. Πολλά σχολεία ποστάρουν εικόνες από παιδιά που στέκονται σε σχηματισμό «Ζ».

   

moneyreview.gr

Loading...