Eργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι πάνω από το 10% ποσότητας χοιρινού κρέατος, είχαν μολυνθεί με βακτήρια που έδειξαν αντοχή σε ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.
Με ένα υπερμικρόβιο που χαρακτηρίζεται ως «δυνητικά θανατηφόρο» από τους αρμόδιους φορείς, εντοπίστηκαν ποσότητες χοιρινού σε βρετανικό σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι πάνω από το 10% ποσότητας χοιρινού κρέατος, συγκεκριμένα κομματιών μπριζόλας και συσκευασιών με κιμά είχαν μολυνθεί με βακτήρια που έδειξαν αντοχή σε ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.
Τα μολυσμένα προϊόντα αφορούσαν σε χοιρινό κρέας που πωλείται με την ετικέτα «Red Tractor assured» και προϊόντα με τη σήμανση διασφάλισης ποιότητας τροφίμων RSPCA, όπως και βιολογικά προϊόντα.
Σημειώνεται ότι το υπερβακτηρίδιο είναι μια παραλλαγή των βακτηρίων του εντερόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πληγές, μεταξύ πολλών άλλων ασθενειών. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, όσο και την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Από την εταιρεία διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων σημειώνουν ακόμα: «Ως οργάνωση για την καλή διαβίωση των ζώων, ελπίζουμε και θα περιμέναμε να δούμε ότι τα συστήματα υψηλότερης καλής μεταχείρισης θα απαιτούσαν χαμηλότερη χρήση αντιμικροβιακών, η οποία, με τη σειρά της, θα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής. Αυτό θα βελτίωνε τη ζωή των ζώων εκτροφής καθώς και θα προστατεύει την ανθρώπινη υγεία».
Πάντως, η Διεύθυνση Κτηνιατρικών Φαρμάκων, κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη χρήση αντιβιοτικών στις φάρμες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της σχετικά: «Δεσμευόμαστε να μειώσουμε την περιττή χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και παραμένει η πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τη νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα».
Θανατηφόρο υπερμικρόβιο εντοπίστηκε σε χοιρινό
Από την πλευρά της, η αρμόδια βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων επισημαίνει ότι με το προσεκτικό μαγείρεμα του κρέατος θα πρέπει να καταστρέφονται τα περισσότερα βακτήρια ή να μειώνονται και ο σωστός χειρισμός των καταναλωτών είναι που θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου δηλητηρίασης.
Για την έρευνά τους, οι ειδικοί εξέτασαν 103 δείγματα χοιρινού – 22 με ετικέτα Red Tractor και 27 χωρίς ετικέτα διασφάλισης – από σούπερ μάρκετ και ηλεκτρονικά καταστήματα της περιοχής του Γιορκσάιρ. Όλα προέρχονταν από βρετανικές φάρμες, εκτός από τα προϊόντα που δεν φέρουν ετικέτα διασφάλισης.
Στη συνέχεια, το χοιρινό κρέας αναλύθηκε για βακτήρια εντερόκοκκου και τα 25 θετικά δείγματα εξετάστηκαν για αντοχή στα αντιβιοτικά. Από τα μολυσμένα δείγματα, όλα εκτός από δύο περιείχαν εντερόκοκκους ανθεκτικούς σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό. Από τα μολυσμένα δείγματα, τα 13 ήταν ανθεκτικά στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη.
Η βανκομυκίνη (vancomycin) είναι ένα χρωματογραφικά κεκαθαρμένο, τρικυκλικό γλυκοπεπτίδιο, αντιβιοτικό. Η βακτηριοκτόνος δράση της βανκομυκίνης οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων.