Αρχική » Αποκλεισμός από το Swift: Ακρωτηριασμός της ρωσικής οικονομίας – κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Αποκλεισμός από το Swift: Ακρωτηριασμός της ρωσικής οικονομίας – κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

από admin
Αποκλεισμός από το Swift: Ακρωτηριασμός της ρωσικής οικονομίας - κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία αποφάσισαν να αποκλείσουν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το τραπεζικό δίκτυο επικοινωνιών Swift. Επιπλέον, θα υπάρξουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και επίσης εναντίον ολιγαρχών που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.Όλες οι ρωσικές τράπεζες που έχουν ήδη βρεθεί σε καθεστώς κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα θα επηρεαστούν από τον αποκλεισμό του Swift. Επιπλέον, θα προστεθούν και άλλες ρωσικές τράπεζες εάν χρειαστεί. «Πιθανότατα, οι περισσότερες τράπεζες του κόσμου θα σταματήσουν να συναλλάσσονται με τις ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν εντελώς από το Swift» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον.

Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Την ίδια ώρα πάντως, οι αποφάσεις αυτές προκαλούν ανησυχίες στην οικονομία. «Θα υπάρξει καταστροφή στη ρωσική αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Αλεξασένκο. «Πιστεύω ότι θα σταματήσουν τις συναλλαγές και μετά θα καθορίσουν τεχνητά τη συναλλαγματική ισοτιμία, όπως έκαναν στη Σοβιετική Ένωση».Ο σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος της Gramercy Fund Management, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, φοβάται ότι ένα σαρωτικό lockdown με το Swift στη Ρωσία θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τη ρωσική οικονομία. «Αυτό θα είχε επίσης αναπόφευκτα επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία». Είναι πιθανό οι ρωσικές εταιρείες να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δυτικές εταιρείες και πιστωτές.

Ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Edward Moya είπε ότι πολλοί επενδυτές ήταν πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα τηρήσουν σκληρή στάση. «Αυτή η ενέργεια θα είναι πολύ δύσκολο να χωνευτεί και θα ανησυχήσει πολλούς επενδυτές. Μεγάλο μέρος της ανάκαμψης που είδαμε το δεύτερο μισό της περασμένης εβδομάδας θα δοκιμαστεί».

naftemporikiLoading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards