Αρχική » Κυριάκος Μητσοτάκης: Να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία – Να συμφωνήσουμε για τη Χάγη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία – Να συμφωνήσουμε για τη Χάγη

από admin
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία - Να συμφωνήσουμε για τη Χάγη

«Η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για στροφή στην εξωτερική πολιτική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η Ελλάδα μπορεί να βγει μόνο ωφελημένη από αυτή τη στροφή», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, για την επόμενη ημέρα του ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία. Αναφέρομαι στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Προφανώς έχουμε και άλλα προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν συμφωνήσουμε, μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Δεν είναι μία απλή υπόθεση που θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Ακόμα και να μην το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντική. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό βήμα. Υπάρχει μια μεγάλη και τολμηρή ατζέντα, αλλά και αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο μεγάλο ζητούμενο και η διαφύλαξη του καλού κλίματος είναι μία κατάκτηση και για τις δύο χώρες».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών. «Δεν είμαστε αφελείς, αλλά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», σημείωσε. Μάλιστα δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον πρόεδρο Ερντογάν ενώ για το αν τον εμπιστεύεται ανέφερε πως εισέπραξε διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Μιλώντας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει μια θετική διάθεση και πως τηρούνται όσα συμφωνούνται στη διάρκεια των επαφών που γίνονται.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την προσφυγή στη Χάγη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας. Σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανέφερε «μπορεί μία τέτοια συμφωνία να συνεπάγεται υποχώρηση από θέσεις που αφορούν αυτή τη διαπραγμάτευση. Θέλουμε να λύσουμε αυτή τη διαφορά με όρους που θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε μακριά από το να φτάσουμε στο σημείο όπου θα παίξουν τον ρόλο τους και η Βουλή και τα κόμματα».

«Η Τουρκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ επιθετική. Διαχειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις. Το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε σε καταστάσεις πολεμικής ετοιμότητας. Κάποιοι επένδυσαν σε αυτή την οξύτητα. «Τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους» θα λένε κάποιοι ενδεχομένως. Εγώ από την πλευρά μου θα πρέπει να διερευνήσω αν υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς», τόνισε.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards