Αρχική » Αχτσιόγλου: Πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες σεκιούριτι και καθαριότητας

Αχτσιόγλου: Πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες σεκιούριτι και καθαριότητας

από admin
Αχτσιόγλου: Πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες σεκιούριτι και καθαριότητας

Πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες σεκιούριτι και καθαριότητας

«Ο στόχος για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας για αυτή τη κυβέρνηση είναι εντελώς αδιαπραγμάτευτος».

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, και υπεραμύνθηκε του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που αποκλείει από δημόσιους διαγωνισμούς τις εταιρίες φύλαξης και καθαρισμού οι οποίες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τονίζοντας ότι χαρακτηρίζονται από ακραίες παραβατικές συμπεριφορές.

Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Κατσίκη, ο οποίος χαρακτήρισε άδικη τη συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καθώς δεν ισχύει το ίδιο μέτρο για άλλες εταιρίες.

«Από τους 3.800 ελέγχους που έχει κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το διάστημα 2015-2018 σε εταιρίες φύλαξης και καθαρισμού, έχουν επιβληθεί 890 πρόστιμα, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και 340 πρόστιμα για αδήλωτο προσωπικό συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ακραίες παραβατικές συμπεριφορές για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις που ενώ απασχολούν ένα μικρό ποσοστό εργατικού δυναμικού της τάξεως του 2% έχουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ, κατά 8% παραβατικότητα», απάντησε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.


Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι καμία επιχείρηση δεν απολαμβάνει ασυλίας και τόνισε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ έχει ήδη ορατά αποτελέσματα με την αδήλωτη εργασία να έχει μειωθεί κατά 10% μονάδες.

«Όλες ελέγχονται και σε όλες όσες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία επιβάλλονται πρόστιμα», υπογράμμισε και συνέχισε: «Για να εξυπηρετήσουμε αυτό το στόχο έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική. Ενισχύουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν τυφλά σημεία τα οποία παρακάμπτουν οι επιχειρήσεις. Καμία επιχείρηση με σωρεία παραβάσεων δεν μπορεί να παίρνει χρήματα από το δημόσιο και να επιδοτείται.

Για αυτό, προβλέψαμε ότι αν μέσα σε διάστημα δύο ετών μια επιχείρηση φύλαξης και καθαρισμού έχει δεκτεί τρία πρόστιμα λόγω παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ή βρέθηκε δύο φορές με αδήλωτο προσωπικό, να της απαγορεύεται να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς».

Από την πλευρά του ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση των εταιριών καθαρισμού και φύλαξης έναντι των άλλων εταιριών, καθώς όπως ισχυρίστηκε, δεν τους δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς μέχρι την τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης. Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «εμμονική προσέγγιση απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις» και για «άδικη εξοντωτική μεταχείριση».

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards