Ενωτικός επιχείρησε να παρουσιαστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το διάγγελμά του στον τουρκικό λαό λίγες ώρες μετά την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αναλυτικά τόνισε:΅”H Aγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Οι πόρτες της θα είναι ανοιχτές για όλους, όπως πάντα, Μουσουλμάνους και μη.

Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγια Σοφία για προσεχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Δεν θα ήταν σωστό να επισκεπτόμαστε τον τόπο μέχρι τότε, μέχρι να τελειώσουν δηλαδή οι εργασίες.Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση. Η Αγία Σοφία σχετίζεται με τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας. Κάθε είδους στάσεις σχετικά με αυτό το θέμα ως παραβίαση της ανεξαρτησίας μας. Περιμένουμε να υπάρξει κατανόηση των ιστορικών και νομικών μας δικαιωμάτων”.

Συμπλήρωσε, επίσης: “Το έθνος μας έχει περισσότερα δικαιώματα στην Αγιά Σοφιά. Οχι λιγότερα πάντως από τους πρώτους κατασκευαστές αυτού του έργου, 1500 χρόνια πριν.

Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι μίας από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Οι βυζαντινοί περίμεναν τη μοίρα τους με φόβο στην Αγια Σοφιά, αλλά ο Μωάμεθ ο Β’ εγγυήθηκε τη ζωή τους.

Κάνουμε αγώνες για την επικράτηση της ειρήνης και της ανοχής. Στη χώρα μας υπάρχουν 453 εκκλησίες και συναγωγές”.Η απόφαση

Το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Loading...