Αρχική » Δραματική προειδοποίηση από Βρυξέλλες: Έκτακτο ενεργειακό σχέδιο σε ΕΕ υπό τον φόβο ρωσικών εκβιασμών: Περιορισμός κατανάλωσης, φρένο σε ΜΜΜ και «ψαλίδι» σε βιομηχανική παραγωγή

Δραματική προειδοποίηση από Βρυξέλλες: Έκτακτο ενεργειακό σχέδιο σε ΕΕ υπό τον φόβο ρωσικών εκβιασμών: Περιορισμός κατανάλωσης, φρένο σε ΜΜΜ και «ψαλίδι» σε βιομηχανική παραγωγή

από admin
Σεισμός τώρα στη Βοιωτία – Αισθητός και στην Αθήνα

Στις 18 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για την αντιμετώπιση μιας πιθανής απότομης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου κι ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας El Pais, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τα μέτρα θα επηρεάσουν σχεδόν όλους τους εταίρους της ΕΕ, διότι όσοι έχουν άλλες πηγές εφοδιασμού, όπως η Ισπανία, θα πρέπει να μοιραστούν το φυσικό αέριο με τις χώρες που επηρεάζονται από την πιθανή διακοπή φυσικού αερίου που θα μπορούσε να επιβάλλει η Ρωσία.

Και οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν επίσης να εφαρμοστεί ενεργειακό δελτίο, το οποίο θα ξεκινήσει από τον βιομηχανικό τομέα, με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες σε μια χώρα με πλήρη εφοδιασμό να μην έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι χωρών που πλήττονται από τη Μόσχα. Για να προσπαθήσουν να αποφύγουν την αναδιανομή, αρκετά κράτη – μέλη έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης, που κυμαίνονται από την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών έως τη μείωση του θερμοστάτη στα κτίρια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Όμως ο κίνδυνος ενεργειακής έκτακτης ανάγκης κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν τον κανονισμό για την ασφάλεια του εφοδιασμού, που ισχύει από το 2017, για να επιβάλουν μέτρα που θα εγγυώνται την άφιξη επαρκούς ποσότητας φυσικού αερίου στους προστατευόμενους πελάτες (νοικοκυριά και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες) σε όλες τις χώρες και να μετριάσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μιας πιθανής έκτακτης ανάγκης.

Κάθε πληγείσα χώρα, σύμφωνα με τον κανονισμό, μπορεί να κηρύξει σε εθνικό επίπεδο το επίπεδο έκτακτης ανάγκης και να εισαγάγει τους δικούς της κανόνες διανομής. Επιπλέον, οι χώρες με προβλήματα εφοδιασμού θα μπορούν να επικαλούνται τη ρήτρα αλληλεγγύης που προβλέπεται στον κανονισμό της ΕΕ, η οποία θα υποχρεώνει τους γείτονές τους να καλύψουν τη ζήτησή τους.

Έκτακτη ενεργειακή ανάγκη προ των πυλών
Εναπόκειται όμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει περιφερειακή (όταν επηρεάζονται πολλές χώρες) ή πανευρωπαϊκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν η κρίση εφοδιασμού είναι εκτεταμένη, σενάριο που θεωρείται το πιθανότερο εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιλέξει να κλείσει εντελώς τους αγωγούς προς την Ευρώπη στο σημερινό πλαίσιο της αντιπαράθεσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκές πηγές προβλέπουν ότι αν η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ολική, τα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στον κανονισμό θα πρέπει να υιοθετηθούν σχεδόν σε όλους τους εταίρους της ΕΕ. «Σε ορισμένους, επειδή θα επηρεαστούν άμεσα από την αποκοπή. Και σε άλλους, επειδή θα υποχρεωθούν να μειώσουν τη βιομηχανική κατανάλωση για να βοηθήσουν τους γείτονές τους», προειδοποιούν οι πηγές αυτές.

   

ethnos

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards