Αρχική » ΕΚΤΑΚΤΟ – Η Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο στη Λιθουανία: Απειλεί με στρατιωτική δράση

ΕΚΤΑΚΤΟ – Η Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο στη Λιθουανία: Απειλεί με στρατιωτική δράση

από admin
Η Μόσχα παρέδωσε στην επιτετραμμένη της Λιθουανίας τελεσίγραφο άρσης της

Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο στη Λιθουανία :Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Βαλτική καθώς επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο με έναρξη πολιορκίας του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η Μόσχα παρέδωσε στην επιτετραμμένη της Λιθουανίας τελεσίγραφο άρσης της απαγόρευσης που επέβαλε η χώρα του στη διέλευση προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Για την Μόσχα πρόκειται για πολιορκία.

Νωρίτερα, οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.

Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, χώρες μέλη του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τραίνο στον θύλακα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανή επιτετραμμένη στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως «προκλητική και εχθρική».

Το Κρεμλίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει αυτή την απόφαση άνευ προηγουμένου και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ αναγνωρίστηκε ως παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας και ως βάση για πολύ σκληρές και απολύτως νόμιμες ενέργειες κατά της Λιθουανίας. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει να επηρεάσει το Βίλνιους, η Ρωσία θα λύσει η ίδια το πρόβλημα.

Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Λιθουανία
Η Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο στη Λιθουανία, δηλώνοντας ότι έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντά της, τα οποία παραβιάστηκαν κατάφωρα από το Βίλνιους. Σήμερα, 20 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Επιτετραμμένη της Λιθουανίας Virginia Umbrasene, στην οποία παραδόθηκε το κατάλληλο σημείωμα.

“Εάν στο εγγύς μέλλον η διαμετακόμιση φορτίου μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων.

Εάν η Λιθουανία δεν ξεμπλοκάρει τη διέλευση προς το Καλίνινγκραντ στο εγγύς μέλλον, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τί αναφέρει η Λιθουανία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σχολίασε αναφορές για αποκλεισμό της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με εκπροσώπους της χώρας, η δημοκρατία δεν παραβιάζει τη διαμετακόμιση, αλλά εφαρμόζει μόνο τις κυρώσεις της ΕΕ.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards