Αρχική » Ελληνοτουρκικά : Η Τουρκία έθεσε θέμα Αιγαίου & “κατάληψης νησιών” στη σύσκεψη Κορυφής

Ελληνοτουρκικά : Η Τουρκία έθεσε θέμα Αιγαίου & “κατάληψης νησιών” στη σύσκεψη Κορυφής

από admin
Ελληνοτουρκικά Η Άγκυρα προχώρησε σε δύο κινήσεις τις τελευταίες 24 ώρες που εκτός από κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείχνουν

Ελληνοτουρκικά : Η Άγκυρα προχώρησε σε δύο κινήσεις τις τελευταίες 24 ώρες που εκτός από κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείχνουν πως θα έχουμε και εμπλοκή σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ επιχείρησε να μπλοκάρει τους αεροδιαδρόμους προς Ρόδο και Λήμνο μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κίνηση αυτή δείχνει προς την κατεύθυνση της απόπειρας επιβολής αεροναυτικού αποκλεισμού νησιών αν συνδυαστεί και με μια παρόμοια NAVTEX του τουρκικού Στόλου.

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία επιχείρησε να μπλοκάρει τους αεροδιαδρόμους!

Η Τουρκία με μια παράνομη Notam επιχείρησε να δεσμεύσει τρεις περιοχές -στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο- από χτες μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η Αθήνα τόνισε στην Άγκυρα ότι, πέρα από το ότι είναι ανήκουστο να δεσμεύουν τέτοιες περιοχές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζεται η ασφάλεια των πτήσεων σε δύο αεροδιαδρόμους:

α) σε αυτόν που μεταβαίνει από τη Ρόδο στην Αττική

β) σε αυτόν που μεταβαίνει από την Αττική στη Λήμνο

Όπως επεσήμανε η Αθήνα στην antinotam που εξέδωσε, αυτό είναι ανήκουστο και ως εκ τούτου τίθεται άκυρη η τουρκική notam.

Στην ίδια οδηγία, η Αθήνα κατέστησε σαφές πως οι εν λόγω αεροδιάδρομοι χρησιμοποιούνται τόσο από διεθνείς όσο και από εγχώριες αερογραμμές.

Ελληνοτουρκικά : Θέμα Αιγαίου έθεσε η Τουρκία στη Διάσκεψη Κορυφής – Ποιες χώρες συμμετείχαν

Επίσης κακή εξέλιξη συνιστά και η πληροφορία πως στη σύσκεψη Κορυφής στο Βερολίνο μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Βρετανίας, οι Τούρκοι έθεσαν επί τάπητος το θέμα του Αιγαίου.

Την Άγκυρα εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Μάλιστα ο Ι.Καλίν φέρεται να έθεσε το θέμα του Αιγαίου σε συνδυασμό με το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει στα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία απαιτεί από ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία-Βρετανία να πιέσουν την χώρα μας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ενώ φέρεται να έθεσε και θέμα “κατάληψης νησιών από την Ελλάδα”!

Ελληνοτουρκικά: Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στη συνάντηση συμμετείχαν:

-Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
-Ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ.
-Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ.
-Ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.
-Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τονίζεται επίσης ότι υπογραμμίστηκε πως:

«Η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

Συζητήθηκαν επίσης η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, καθώς και οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία.

Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Κατά την Άγκυρα, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.

Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η σημασία της αλληλεγγύης της συμμαχίας σε μια εποχή που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει μια σαφής στάση κατά της τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε – σύμφωνα με την Άγκυρα – ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος χωρίς να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σημειώνουμε ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ακόμα τη συνάντηση αυτή.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards