Αρχική » Έρχονται αυξήσεις-Τροπολογία του υπουργείου Υγείας-Φωτιά οι νέες τιμές στα φάρμακα

Έρχονται αυξήσεις-Τροπολογία του υπουργείου Υγείας-Φωτιά οι νέες τιμές στα φάρμακα

από admin
Έρχονται αυξήσεις "φωτιά" στα φάρμακα

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης στα φάρμακα  φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Η τροπολογία πέρασε  τελικά με 152 θετικές ψήφους έναντι 110 βουλευτών που ψήφισαν κατά, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για “δώρο” της Κυβέρνησης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, τα νέα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, αλλά κι εκείνα που ήδη κυκλοφορούν, θα λάβουν τιμή με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη. Μέχρι τώρα η τιμή τόσο των σκευασμάτων που προστατεύονται από πατέντα (On patent), όσο και αυτά εκτός πατέντας (Off patent) καθοριζόταν με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη.

Με το νέο σύστημα που φέρνει το υπουργείο Υγείας, τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θεωρείται δεδομένο πως οι αυξήσεις αυτές θα μετακυλισθούν στους ασθενείς που θα πληρώνουν υψηλότερη συμμετοχή. Τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 65% των φαρμάκων αναφοράς και όχι στο 50% της τιμής των αντιστοίχων off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων.Πρόκειται για ένα σχέδιο που βρισκόταν εδώ και καιρό στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και της εταιρείας IQVIA που καταγράφει διεθνώς δεδομένα στο χώρο της υγείας η θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%, 10% και 25%) για φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή γιατρού άγγιξε τα 364 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ επιπλέον 261 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι λόγω της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.

Η τροπολογία που επιτρέπει για πρώτη φορά αύξηση έως 10% ετησίως στις τιμές των σκευασμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ο νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του απαντά πως από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428, επομένως το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών. Συμπληρώνει πως οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται και πως οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα.

“Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα” σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης:

B. Κουρλιμπίνη

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards