Τούρκοι επιστήμονες αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συντέλεσης ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, στον ΣΚΑΙ και στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο σεισμοτεκτονικό καθεστώς.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως δεν έχουμε δει ακόμη να γίνεται ο μεγάλος μετασεισμός, της τάξης των 6,3 ή 6,4 ρίχτερ, που ενδεχομένως περιμέναμε αλλά λαμβάνουν χώρα μικροί μετασεισμοί.

«Περιμένουμε βεβαίως πλούσια μετασεισμική ακολουθία το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.


«Το μεσημέρι είχαμε μια ευρεία σύσκεψη με συναδέλφους από την Τουρκία. Έχουν τις ίδιες απόψεις και μάλιστα εκφράστηκε κι η άποψη πως αυτή η διαδικασία είναι πιθανότατο να μεταφερθεί και στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας και ιδίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ενδέχεται να επιταχύνει τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν τόσο στην Τουρκία όσο και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα», εξήγησε.

Η άλλη ιδιομορφία, τόνισε είναι πως εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δίνει έναν μετασεισμό συνήθως και μετά ακολουθεί μια φυσιολογική ακολουθία άλλων μετασεισμών.

«Έχουμε να κάνουμε με πολυάριθμες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες διατάσσονται χιαστί και συνθέτουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο γεωτεκτονικό πλαίσιο με αβέβαιη σεισμική δραστηριότητα στο μέλλον».

Τους φόβους των επιστημόνων παρακολουθεί φυσικά κι η Ελλάδα, λόγω εγγύτητας της χώρας μας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και για ιστορικούς λόγους.Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here