Αρχική » Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γίνει η επιστροφή σε τιμές 2021 – Τι ισχύει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γίνει η επιστροφή σε τιμές 2021 – Τι ισχύει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

από admin
Λογαριασμοί ρεύματος Επτά αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μετά τις διατάξεις που ψηφίστηκαν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ολοταχώς προς την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή από τον Ιούνιο έτσι ώστε να μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις στην ενέργεια και να πλησιάσει το κόστος στα επίπεδα του 2021.

Έτοιμη να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων, σύμφωνα με αυτή που έχει καταθέσει εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, είναι η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάιο.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ενώ παράλληλα υπάρχει η σκέψη και για να νέα επιταγή ακρίβειας προς τους ευάλωτους πολίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέα οριζόντια μέτρα για την ενέργεια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο κύμα ακρίβειας και οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Είμαστε έτοιμοι για μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα κάνει τρία πράγματα. Επί της ουσίας θα δουν και οι επιχειρήσεις αυτή την ουσιαστική ενίσχυση και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις και πιο αναδρομικά σε ό,τι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον προφανώς και θα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και τον Μάιο και τρίτον και πιο σημαντικό θα ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, ένα εθνικό σχέδιο ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο πολίτης», σχολίασε.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, η ενίσχυση θα είναι οριζόντια. «Θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ’ αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά», τόνισε.

Σχετικά με τον χρόνο που έρχεται η νέα αυτή παρέμβαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μελετά τις δυνατότητες και τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί συνολικά η ισορροπία καθώς πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δουν και οι επιχειρήσεις την ουσιαστική ενίσχυση του ρεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι «δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό που θα είναι 4 και 5 φορές πάνω».

Πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο το οποίο είναι στα συρτάρια της κυβέρνησης και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάιο, αναμένεται επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σήμερα αγγίζει τα 240 ευρώ.

Το επιπλέον ποσόν αναμένεται να επιδοτηθεί από τον προϋπολογισμό και υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η τιμή από τα 30-35 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έτσι ώστε να πλησιάσει στα επίπεδα του 2021 και να φτάσει στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τα σενάρια και η ρήτρα αναπροσαρμογής
Πέρα από τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους πολίτες. Αναλυτικά:

  1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
  3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο από τα παραπάνω σενάρια προκριθεί θα φέρει άμεση μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στην κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, η οποία είναι αυτή που φέρνει και αυτές τις υπέρογκες τιμές που αντικρίζουν οι καταναλωτές.

   
Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards