Αρχική » Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών – Προετοιμάζονται για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών – Προετοιμάζονται για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

από admin
Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών – Προετοιμάζονται για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.


Υπενθυμίζουμε ότι Ρωσία και Κίνα έχουν απαγορεύσει και αυτές τις εξαγωγές σιτηρών. Eίναι φανερό ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για μια παγκόσμια επισιτιστική ή και πολεμική κρίση.

Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

Εξαιρούνται οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση. Οι έμποροι έχουν συνάψει συμβάσεις για εξαγωγές 4 εκατ. τόνων μέχρι στιγμής το 2022-23, δήλωσε το υπουργείο Τροφίμων στις 4 Μαΐου.

Επίσης, οι εξαγωγές θα εξακολουθούν να επιτρέπονται προς χώρες που χρειάζονται σιτάρι για τις ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας και με βάση τα αιτήματα των κυβερνήσεων τους, ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας σε κοινοποίηση με ημερομηνία 13 Μαΐου. Όλες οι άλλες νέες αποστολές θα απαγορευτούν με άμεση ισχύ.

Πόνταραν στην Ινδία
Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές σιταριού υπογραμμίζει τις ανησυχίες της Ινδίας για τον υψηλό πληθωρισμό, προσθέτοντας ένα κύμα προστατευτισμού στα τρόφιμα από την έναρξη του πολέμου, αναφέρει το Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις τοπικές προμήθειες τροφίμων με τις τιμές της γεωργίας να αυξάνονται. Η Ινδονησία έχει σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν επέβαλαν ποσοστώσεις στις αποστολές σιτηρών.

Αφού ο πόλεμος παρεμπόδισε τα logistics στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του εμπορίου σιταριού, η Ινδία προσπάθησε να καλύψει το κενό. Η χώρα είχε στόχο να πραγματοποιήσει εξαγωγές-ρεκόρ 10 εκατ. τόνων την περίοδο 2022-2023.

Ο περιορισμός των εξαγωγών θα αποτελέσει πλήγμα στη φιλοδοξία της Ινδίας να κερδίσει χρήματα από το παγκόσμιο ράλι σίτου μετά τον πόλεμο, ο οποίος ανέτρεψε τις εμπορικές ροές.

Οι χώρες εισαγωγής στράφηκαν στην Ινδία για προμήθειες, με τον κορυφαίο αγοραστή την Αίγυπτο να την εγκρίνει πρόσφατα ως χώρα προέλευσης για τις εισαγωγές σιταριού. Μετά την Αίγυπτο, η Τουρκία έδωσε επίσης έγκριση για εισαγωγή σιταριού από την Ινδία.

Οι εσωτερικές προκλήσεις στην Ινδία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιέργειες σιταριού υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού Μαρτίου που έχει καταγραφεί στη χώρα, προκαλώντας πιθανή πτώση των αποδόσεων έως και 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για την εγχώρια αγορά, με εκατομμύρια να εξαρτώνται από τη γεωργία ως κύρια πηγή διαβίωσης και τροφής.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αγορές σιταριού για το πρόγραμμα επισιτιστικής της βοήθειας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα είναι μικρότερες από το μισό του επιπέδου του περασμένου έτους. Η απαγόρευση των εξαγωγών πιθανότατα θα βλάψει τους αγρότες και τους εμπόρους που έχουν αποθηκεύσει τα σιτηρά εν αναμονή υψηλότερων τιμών.

   

warnews247.gr

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards