Αρχική » Κορυφώνεται η Α’Φάση της κακοκαιρίας – Ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα – Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος

Κορυφώνεται η Α’Φάση της κακοκαιρίας – Ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα – Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος

από admin

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της κακοκαιρίας από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά τμήματα της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας , της δυτικής – κεντρικής και μέρος της ανατολικής Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Πελοποννήσου.Τις επόμενες ώρες θα υπάρξει γενικευμένη έξαρση των φαινομένων με χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα επεκταθούν έως και τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Έντονες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τη νύχτα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής στη κεντρική Μακεδονία , τη Θεσσαλία και τα ημιορεινά – ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Θα παρατηρηθεί επίσης και μία εντυπωσιακή θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης όπου η διαφορά του θερμομέτρου μεταξύ Φλώρινας και Ηρακλείου Κρήτης, ενδέχεται και να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου προς το μεσημέρι της Κυριακής.

Αναλυτικά:Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο , τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο με πιθανότητα έντονης έως αρκετά έντονης βροχής και με συνοδεία χαλαζόπτωσης. Βροχές θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες , τη βόρεια Κρήτη και το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων αλλά τοπικά έντονων βροχοπτώσεων.

Στο κομμάτι των χιονοπτώσεων:
Από τις πρώτες πρωινές ώρες θα συνεχιστούν τα φαινόμενα χιονόπτωσης στη δυτική – κεντρική – βόρεια και στην ανατολική Θεσσαλία με τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά τμήματα όπως και τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στη δυτική – βόρεια – βορειοανατολική και νότια Θεσσαλία. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να δέχονται έως και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οι πόλεις: Τρίκαλα – Καρδίτσα – Καλαμπάκα , ενώ συνέχεια των χιονοπτώσεων θα πρέπει να έχουν στη Λάρισα και την πόλη του Βόλου εώς και τη νύχτα.Στη δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν έως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και μετά. Στην Κεντρική Μακεδονία τοπικά έντονες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και από το μεσημέρι σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων με παύση αυτών το απόγευμα και τη νύχτα.
Χιονοπτώσεις πιθανόν έντονες τις πρωινές ώρες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη , όπως και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως και τις μεσημβρινές ώρες.
Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου το ξημέρωμα και τις πρωινές ώρες της Κυριακής με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και μετά.

Όσον αφορά το κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας:
Αξιόλογες και πυκνής έντασης χιονοπτώσεις θα δεχθούν τα ημιορεινά – ορεινά τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας (Ευρυτανία – Αιτωλοακαρνανία) ενώ τις πρωινές ώρες της Κυριακής είναι αρκετά πιθανό να χιονίσει και στα ενδότερα πεδινά της Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας.
Πυκνές χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά και πεδινά τμήματα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας , οι οποίες θα διαρκέσουν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.

Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βοιωτία από το πρωί θα χιονίζει αξιόλογα στα ορεινά – ημιορεινά και πολύ γρήγορα έως το μεσημέρι έως και τα πεδινά / παραθαλάσσια τμήματα έως και αργά τη νύχτα.
Χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής – βόρειας Εύβοιας τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη πτώση των υψομέτρων χιονόπτωσης έως το μεσημέρι στα ημιορεινά και πεδινά τμήματα. Αργά τη νύχτα και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας θα υπάρχουν πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο πεδινό – παραθαλάσσιο τμήμα της Εύβοιας.Από το βράδυ της Κυριακής έως και το ξημέρωμα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα εστιαστούν περισσότερο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα με τον άξονα των έντονων χιονοπτώσεων να εντοπίζεται στους νομούς: Λάρισας – Μαγνησίας – Φθιώτιδας – Φωκίδας – Βοιωτίας – Αττικής – Εύβοιας.

Τη νύχτα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας στα νησιά του Ιονίου και συγκεκριμένα σε Λευκάδα – Κεφαλλονιά – Ιθάκη και τη Ζάκυνθο έως τα 100-200μ. υψόμετρο.

Αττική:

Νεφελώδης – βροχερός καιρός στο νομό με μέτριας έντασης βροχές στα πεδινά και πιθανή καταιγίδα ανοιχτά του Σαρωνικού κόλπου. Χιόνια θα σημειωθούν αρχικά στις κορυφές της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα από τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ από το μεσημέρι σε Πεντέλη και Υμηττό με σταδιακή πτώση των υψομέτρων χιονόπτωσης από το μεσημέρι και μετά.Το απόγευμα τα φαινόμενα χιονοπτώσεων θα κατέλθουν αρκετά σε υψόμετρο στη δυτική και βόρεια Αττική και θα ξεκινήσει να χιονίζει έως και τα 200-300μ. υψόμετρο μέχρι τις πρώτες βραδυνές ώρες. Υπάρχει πιθανότητα τις πρώτες βραδυνές ώρες να υπάρξει το πρώτο μπάσιμο των χιονοπτώσεων στα βόρεια – βορειοδυτικά και ίσως και στα δυτικά προάστια του λεκανοπεδίου από τα 200-300μ. υψόμετρο και άνω χωρίς να αποκλείεται και για εμφάνιση των χιονοπτώσεων και 50-100μ. χαμηλότερα.
Τα φαινόμενα και τη νύχτα θα εστιαστούν στα ορεινά – ημιορεινά και τα πεδινά της δυτικής και βόρειας Αττικής.
Επισημαίνεται ότι τόσο στη δυτική όσο και στη βόρεια Αττική , τα φαινόμενα χιονοπτώσεων θα παρουσιάσουν ένταση τις βραδυνές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως και 6 Μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι – βορειοανατολικοί στα 5-6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει συνεχή πτώση στη διάρκεια της ημέρας και έτσι οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν νωρίς το πρωί. Τη νύχτα θα πλησιάσουν κοντά στο 0 στα βόρεια και τα δυτικά του νομού και εντός του λεκανοπεδίου στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω πτώση το απόγευμα και μέσα στη διάρκεια της νύχτας.

Θεσσαλονίκη:
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ολόκληρο το νομό έως και τα παραθαλάσσια τμήματα τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι. Πιθανότητα για τοπικές εξάρσεις με έντονες χιονοπτώσεις εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης τις πρωινές ώρες με σταδιακή ύφεση των φαινομένων το μεσημέρι και παύση από το απόγευμα και στη διάρκεια της νύχτας. Τα φαινόμενα χιονοπτώσεων θα περιοριστούν νοτιότερα από το μεσημέρι – απόγευμα και μετά και έως το βράδυ θα σταματήσουν

Οι άνεμοι από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις από 4 έως και 6 Μποφόρ , τοπικά στον Θερμαϊκο το μεσημέρι και το απόγευμα στα 7 Μποφόρ.

Τσουχτερό κρύο θα επικρατήσει από την Κυριακή και για τις επόμενες ημέρες στη συμπρωτεύουσα με την θερμοκρασία να διατηρείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα από -4 έως 0 βαθμούς Κελσίου με εμφάνιση ολικού παγετού. Έως και -6 με -7 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού.

Επιμέλεια: Στέλιος ΦουρτουλάκηςLoading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards