Αρχική » ΚΑΙΡΟΣ-Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 – Πότε θα έχουμε ασφαλείς πληροφορίες

ΚΑΙΡΟΣ-Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 – Πότε θα έχουμε ασφαλείς πληροφορίες

από admin
Σημαντική κακοκαιρία από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 - Πότε θα έχουμε ασφαλείς πληροφορίες

Σημαντική κακοκαιρία από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 – Πότε θα έχουμε ασφαλείς πληροφορίες

Εδώ και μερικές ημέρες, διαμορφώθηκε και (στη συνέχεια παγιώθηκε) μια τάση για επίσκεψη κακοκαιρίας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και μετά.
Αυτό που προς το παρόν φαίνεται (και συγκεντρώνει τυπικά ποσοστό >95%), είναι το γεγονός οτι την κακοκαιρία θα συνοδεύσει απότομη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και μετά.

Έως τότε και αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, θα έχουν προηγηθεί ήπιες καιρικές συνθήκες, με σχετικά ανεβασμένες θερμοκρασίες στη χώρα μας και κυρίαρχο το Δ ή ΝΔ ρεύμα.


Δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσδιοριστούν λεπτομέρειες τόσο για την ένταση των φαινομένων (αρχικά βροχές), ούτε για το ύψος εμφάνισης χιονοπτώσεων στη συνέχεια. Αξίζει να αναφερθούν κάποιες πιθανότητες ωστόσο:

  • Η πιθανότητα για θερμοκρασίες ευνοϊκές για χιονόπτωση στην Αθήνα είναι στο 25% περίπου, όσον αφορά την Παρασκευή 7/2 (και ενδεχομένως και το Σάββατο 8/2), σύμφωνα με τις τελευταίες προσομοιώσεις των παγκόσμιων μοντελων πρόγνωσης. Ακόμη κι αν έχουμε τελικά αυτές τις θερμοκρασίες, δεν είναι απαραίτητο οτι θα χιονίσει καθώς αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η θέση και το βάθος του χαμηλού (δηλαδή εμφάνιση υετού)!
  • Η παραπάνω πιθανότητα είναι αυξημένη όσο κινούμαστε βορειότερα στη χώρα και φτάνει το 60-70% (ή και περισσότερο), αλλά ισχύει κι εδώ η παραπάνω παρατήρηση.
  • Τα περισσότερα σενάρια (~80%) συγκλίνουν στο γεγονός οτι το κύμα αυτό θα υποχωρήσει από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου.

Η παρακάτω εικόνα, εμφανίζει τα προγνωστικά σενάρια της θερμοκρασίας στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa (περίπου 1450-1500μ) πάνω από την Αθήνα σύμφωνα με την τελευταία ανανέωση του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος GFS.

Αυτό που προς το παρόν φαίνεται (και συγκεντρώνει τυπικά ποσοστό >95%), είναι το γεγονός οτι την κακοκαιρία θα συνοδεύσει


Ο κυματισμός που προκαλεί αυτή την ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί γρήγορα ανατολικά. Λόγω της φύσης της μεταβολής, ασφαλείς εκτιμήσεις και περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορούν να δοθούν πριν τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου!

Είναι ωστόσο πιθανό να γραφτούν διάφορα σενάρια πρόγνωσης, σε μια προσπάθεια ορισμένων να δώσουν πρώτοι το γεγονός. Τα σενάρια αυτά όμως στηρίζονται σε υποθετικά δεδομένα και προσομοιώσεις που διαρκώς αλλάζουν και συνήθως στερούνται οποιασδήποτε άλλης τεκμηρίωσης!

Συμπερασματικά: Θα έχουμε κακοκαιρία από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 8/2 η οποία θα δώσει βροχές αρχικά (χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε την έντασή τους) και με Δ ανέμους, και στη συνέχεια απότομη είσοδο κρύου στη χώρα μας, στροφή σε βοριάδες, μετατρέποντας τα φαινόμενα σε χιονοπτώσεις είτε σε κεντρική/βόρεια χώρα είτε σε ανατολική (ενδεχομένως διαδοχικά σε όλες τις περιοχές από βορρά προς νότο μετά την Πέμπτη 6/2), αλλά με άγνωστο το υψόμετρο εμφάνισής τους (σχεδόν σίγουρα ημιορεινά τμήματα).

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν όταν αυτό είναι εφικτό, πιθανώς μέσα στη Δευτέρα (2 Φεβρουαρίου).

Νίκος Γκίκας
http://umeteo.comLoading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards