Ψυχραιμία συνέστησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ζήτησε από τους πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, να μην το ακυρώσουν.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε ο Βασίλης Κικίλιας ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ισπανία και πολλές άλλες το έχουν «παγώσει».Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε ανακοίνωσή του χθες (15.03.2021) συνέστησε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ζητώντας υπευθυνότητα και ψυχραιμία, ο Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 172.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Όπως σημείωσε, υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο το έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχθηκε ότι δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως άλλες χώρες έχουν απορρίψει το εμβόλιο της AstraZeneca, ο υπουργός Υγείας τόνισε αν και κάποιες «παγώνουν» τους εμβολιασμούς, άλλες το συνεχίζουν. Και πρόσθεσε με νόημα πως αν αύριο μια ή άλλες χώρες δώσουν μονομερώς το «πράσινο φως» σε κάποιο εμβόλιο, «εμείς θα πάμε να το κάνουμε;».«Λειτουργούμε στο κόκκινο»
Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε με δραματικό τρόπο την κατάσταση του ΕΣΥ, που εδώ και πολλές εβδομάδες πιέζεται. «Είναι εμφανές ότι λειτουργούμε στο “κόκκινο” στην Αττική και κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε σχέδια και πλάνα που έχουμε καιρό στα συρτάρια μας», είπε και ανέφερε την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα διευρυνθεί και συν εφημέρευση «που δεν έχει ξαναγίνει».Ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε και «έκλεισε» τη συνέντευξη.

Έκανε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα γιατί «είμαστε στα όρια του συστήματος». Μίλησε για την υπερπροσπάθεια οι άνθρωποι του ΕΣΥ και γι’ αυτή πρέπει «να αναλογιστούμε τη συμπεριφορά μας τώρα στο τέλος. Μιλάω ως γιατρός και ως υπουργός Υγείας».

Μίλησε επίσης και για ανεύθυνες συμπεριφορές από άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να μη σέβονται την προσπάθεια των πολιτών.Μέτρα αποσυμπίεσης
Αποκάλυψε ότι «έχουμε τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο των ΜΕΘ της Αττικής και επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται μέτρα «αποσυμπίεσης» για να πάρει «ανάσα» η κοινωνία. Αλλά αυτά θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις επόμενες δυο συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Εκτίμησε πάντως ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη μέχρι το Πάσχα και το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, πρέπει να προσέξουμε είπε. Όταν ρωτήθηκε για το αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown, δεν θέλησε να απαντήσει.

newsitLoading...