Σε διευκρινίσεις για τη χρήση του κωδικού 4, που μετά από την αυστηροποίηση των τελευταίων μέτρων έχει μετατραπεί σε… γρίφο, προχώρησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς πώς θα διακριβώνεται εάν ο πολίτης πηγαίνει βόλτα ή σε κάποιον που έχει ανάγκη, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να μπουν αυστηροί κανόνες.Επικαλέστηκε, μάλιστα, την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Εξήγησε, ωστόσο, πως εάν υπάρχουν δύο άτομα στο αυτοκίνητο και όχι ένα, τότε αυτό πρέπει να αιτιολογηθεί.

«Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS –κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι τον Μάρτιο- και νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον κωδικό 2 και τον χιλιομετρικό περιορισμό (2χλμ), ο κ. Γεωργαντάς παραδέχτηκε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός γνωρίζει την περιοχή και δεν θα φέρει αντίρρηση.Παράλληλα, όπως εξήγησε, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός.

Μιλώντας για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο, που χρησιμοποιούσαν τον κωδικό έξι για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πλέον.«Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» είπε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το 13032 ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση.

Και πώς θα χρησιμοποιείται;

Οι πολίτες θα στέλνουν κενό μήνυμα και όχι κωδικό, όπως διευκρίνισε ο κ. ΓεωργαντάςLoading...