Αρχική » Προς νέο μαζικό εμβολιασμό; Υπάρχει ήδη εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων και οι ΗΠΑ παρήγγειλαν εκατομμύρια δόσεις

Προς νέο μαζικό εμβολιασμό; Υπάρχει ήδη εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων και οι ΗΠΑ παρήγγειλαν εκατομμύρια δόσεις

από admin
Υπάρχει ήδη εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων και οι ΗΠΑ παρήγγειλαν εκατομμύρια δόσεις

Παρόλο που η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σχετικά νέα ασθένεια, τα κρούσματα ήταν πάντα εξαιρετικά σπάνια και μια παγκόσμια επιδημία θεωρούνταν εξαιρετικά απίθανη επειδή ήταν τόσο δύσκολο να εξαπλωθεί
Στο παρελθόν, μας έλεγαν ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν ήταν μεγάλη ανησυχία γιατί ήταν τόσο δύσκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Αλλά τώρα η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται να εξαπλώνεται ραγδαία.

Στις 7 Μαΐου, το πρώτο κρούσμα στον δυτικό κόσμο το 2022 επιβεβαιώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα βρισκόμαστε εδώ λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα και υπάρχουν δεκάδες επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα σε έντεκα διαφορετικές χώρες εκτός Αφρικής.

Νωρίτερα σήμερα, μάθαμε ότι «δεκατρείς πιθανές περιπτώσεις διερευνώνται στον Καναδά» και τα αποτελέσματα των εξετάσεων για αυτές τις δεκατρείς «πιθανές περιπτώσεις» θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα στη Σουηδία. «Ένα άτομο στην περιοχή της Στοκχόλμης έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας. Το μολυσμένο άτομο «δεν είναι σοβαρά άρρωστο, αλλά έχει λάβει φροντίδα», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Και φαίνεται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά κρούσματα στην Ιταλία. Ο ασθενής της Ιταλίας έκανε διακοπές στα Κανάρια Νησιά και τώρα βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης, ανέφερε το νοσοκομείο. Άλλες δύο άλλες ύποπτες περιπτώσεις παρακολουθούνται, πρόσθεσε.

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Αυστραλία επιβεβαιώθηκε στην πολιτεία της Βικτώριας από έναν άνδρα γύρω στα 30 που επέστρεψε πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπάρχουν λίγες στενές επαφές που έχουν εντοπιστεί, προφανώς ο γενικός ιατρός είναι ένας από αυτούς», είπε ο επικεφαλής υγείας της Victoria (CHO) Brett Sutton στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, αναφερόμενος στον γενικό ιατρό που παρέπεμψε τον άνδρα για εξέταση.

Το Βέλγιο έχει ένα δεύτερο κρούσμα. Ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Klaus Holetschek το επεσήμανε την Παρασκευή. Ο ασθενής κατάγεται από τη Βραζιλία και είναι ήδη απομονωμένος στην κλινική Schwabing του Μονάχου.

Ένα πρώτο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά πιθήκων εντοπίστηκε στη Γαλλία την Πέμπτη στο Île-de-France, ανακοίνωσε αυτή την Παρασκευή η Γενική Διεύθυνση Υγείας. «Μόλις υποψιάστηκε η μόλυνση του, το άτομο αυτό φροντίστηκε. Ελλείψει σοβαρότητας απομονώνεται στο σπίτι του», διευκρινίζει το υπουργείο. Ο ασθενής είναι ένας νεαρός άνδρας 29 ετών χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός.

Παρόλο που η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σχετικά νέα ασθένεια, τα κρούσματα ήταν πάντα εξαιρετικά σπάνια και μια παγκόσμια επιδημία θεωρούνταν εξαιρετικά απίθανη επειδή ήταν τόσο δύσκολο να εξαπλωθεί.

Έχει αλλάξει κάτι;

Ένας εξέχων ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς μας λέει ότι αυτός ο ιός «εξαπλώνεται μέσω της φυσικής επαφής» και ότι μπορεί να εξαπλωθεί «μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού» υπό ορισμένες συνθήκες.

Ο Δρ Amesh Adalja, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, είπε επίσης στην DailyMail.com ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω της φυσικής επαφής – και ότι εξαπλώνεται μόνο μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων στον αέρα σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν συμπτώματα.

Αλλά προτού βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά για αυτόν τον ιό. Δεν υπάρχει τόσο πολύ καιρό και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταλλαχθεί σε μια πιο μεταδοτική μορφή.

Για δεκαετίες, μερικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να είχε γίνει πιο ικανός στο να μολύνει ανθρώπους – κατά ειρωνικό τρόπο επειδή εξαλείψαμε τη συγγενή του ευλογιά, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς προστατεύει παρεμπιπτόντως από την ευλογιά των πιθήκων. Και όταν νέες γενιές γεννήθηκαν σε έναν κόσμο χωρίς εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ευλογιάς, μεγάλωσαν ευάλωτες στην ευλογιά των πιθήκων.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αυτή η φθίνουσα ανοσία σήμαινε ότι οι μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων αυξήθηκαν 20 φορές τις τρεις δεκαετίες μετά την εξαφάνιση της ευλογιάς, όπως έδειξε ο Rimoin το 2010. Αυτό δίνει στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε πιο μεταδοτικό παθογόνο στον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα, το R0 του – ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που κολλούν τη νόσο από ένα μολυσμένο άτομο – ήταν λιγότερο από 1, πράγμα που σημαίνει ότι τα κρούσματα μειώνονται φυσικά. Αλλά θα μπορούσε τελικά να εξελιχθεί πάνω από αυτό το όριο και να προκαλέσει πιο παρατεταμένες επιδημίες, όπως προσομοίωσε ο Μπέργκστρομ το 2003. «Είδαμε την ευλογιά των πιθήκων ως μια ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει», είπε.

Εάν αυτό το νέο ξέσπασμα συνεχίσει να αυξάνεται, θα είναι μόνο θέμα χρόνου να αρχίσουν οι άνθρωποι να ζητούν εμβόλια. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι το υπάρχον εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον κάποια προστασία κατά της ευλογιάς και ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να το χορηγήσουν σε ορισμένες ομάδες.

Οι αξιωματούχοι του CDC αξιολογούν εάν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα πρέπει να προσφέρεται σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που θεραπεύουν ασθενείς με ευλογιά πιθήκου και άλλα άτομα που μπορεί να διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» για έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων, είπε ο McQuiston.

«Είναι σίγουρα κάτι που συζητάμε και αξιολογούμε, αν η προσφορά εμβολίου κατά της ευλογιάς έχει νόημα στο τρέχον περιβάλλον», είπε. «Θα είμαστε πιο κοντά στο να κάνουμε συστάσεις για αυτό την επόμενη μέρα περίπου».

Και ως μια άλλη προφύλαξη από τη βιοτρομοκρατία, τα αποθέματα τριών εμβολίων κατά της ευλογιάς είναι αρκετά μεγάλα «για να εμβολιαστούν βασικά όλοι στις ΗΠΑ». είπε ο Inglesby. Και παρόλο που οι ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων λαμβάνουν συνήθως απλώς υποστηρικτική φροντίδα, μια πιθανή θεραπεία υπάρχει και έχει επίσης συσσωρευτεί: Το Tecovirimat, ή TPOXX, αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς, αλλά πιθανότατα θα λειτουργούσε και για την ευλογιά των πιθήκων.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε σημείο όπου οι υπάλληλοι να αισθάνονται ότι χρειάζεται μια πλήρης εκστρατεία εμβολιασμού. Μετά από όσα περάσαμε με τον COVID, κανείς δεν θέλει να το δει αυτό.

Προφανώς υπάρχει ήδη εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων και η New York Post αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μόλις παρήγγειλαν «13 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις».

Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 13 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων αφού ένας άνδρας από τη Μασαχουσέτη προσβλήθηκε από τον σπάνιο —αλλά δυνητικά σοβαρό— ιό, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η τεράστια παραγγελία 119 εκατομμυρίων δολαρίων Jynneos jabs – τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία τόσο του ιού της ευλογιάς των πιθήκων όσο και της ευλογιάς – δημιουργήθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic, σύμφωνα με το Newsweek.

Η εξάπλωση της λεγόμενης ευλογιάς των πιθήκων ενίσχυσε τις μετοχές της Βαυαρίας Nordic την Πέμπτη, η οποία λέει ότι είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει εγκεκριμένο εμβόλιο για αυτήν την ιογενή λοίμωξη.

Η δανική εταιρεία σημείωσε άνοδο 29,47% στις 183 κορώνες Δανίας (λίγο πάνω από 24,5 ευρώ) στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, αφού αποκάλυψε ότι κέρδισε ένα συμβόλαιο για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της ευλογιάς – το οποίο έχει επίσης άδεια κατά της ευλογιάς – σε μια άγνωστη ευρωπαϊκή χώρα.

Αν και η παραγγελία είναι “πιθανώς μέτρια σε μέγεθος”, είναι πολύ θετική για τη Βαυαρία, ο αναλυτής της Sydbank Soren Lontoft Hansen υπερασπίζεται σε ένα σημείωμα, επαναλαμβάνοντας μια σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Σύμφωνα με τη συναίνεση του Bloomberg, η τιμή στόχος 12 μηνών είναι 345,3 DKK (46,4 €), δίνοντας δυναμικό 88%. Από τους εννέα αναλυτές που το παρακολουθούν, οι οκτώ συνιστούν την αγορά και μόνο ένας συνιστά διατήρηση.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περισσότερες χώρες να υπογράψουν συμβάσεις με τη Βαυαρία στο εγγύς μέλλον για να εξασφαλίσουν ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης εάν συνεχιστεί η εξάπλωση της μόλυνσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», γράφει ο αναλυτής.

Ο ιός συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ευλογιάς, αλλά πιο ήπια. Οι περιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι σοβαρές. Η ευλογιά θεωρείται εκριζωμένη παγκοσμίως από το 1980 μετά από μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού.

Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι το παθογόνο που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί στα τρωκτικά – οι πίθηκοι είναι οι λεγόμενοι ψευδείς ξενιστές. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προηγούμενα κρούσματα συνήθως οφείλονταν σε ταξίδια σε μέρη της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η ευλογιά των πιθήκων έχει εμφανιστεί πιο συχνά στη Νιγηρία τα τελευταία χρόνια. Από το 2017, έχουν αναφερθεί εκεί συνολικά 558 ύποπτα κρούσματα. Από αυτούς, 241 έχουν επιβεβαιωθεί και οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι αρχές του δυτικού κόσμου σίγουρα ενεργούν σαν να πρόκειται να μετατραπεί σε κάτι μεγάλο. Αλλά χωρίς αμφιβολία, εκτιμάται ότι έχουμε εισέλθει σε μια εποχή στην ιστορία που θα υπάρχουν τακτικά μεγάλες επιδημίες.

   

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards