Αρχική » Οι επιπτώσεις ενός δεύτερου lockdown

Οι επιπτώσεις ενός δεύτερου lockdown

από admin
Διπλό «όχι» στο lockdown από κυβέρνηση και πολίτες - Γιατί πήρε αναβολή

Το σενάριο ενός δεύτερου lockdown, αν και είχε αρχικά αποκλεισθεί, επανέρχεται –δυστυχώς– όλο και πιο έντονα στον δημόσιο διάλογο. Αλλά, με οικονομικούς όρους, καλό θα ήταν να αποφευχθεί.

Διότι ένα απευκταίο τέτοιο σενάριο θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Θα έρθουν να προστεθούν, σωρευτικά, σε ένα ήδη βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον.Σε μία συγκυρία κατά την οποία υπήρχαν στην αγορά οι προσδοκίες μιας σταδιακής επανόδου σε κανονικούς ρυθμούς το κλίμα και πάλι αλλάζει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την οικονομία σημαίνει ότι θα απαιτηθεί επέκταση και ενδεχομένως αλλαγή πλεύσης των μέτρων στήριξης.

Δηλαδή από τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα και συνδέονται όχι μόνο με τη στήριξη εν μέσω πανδημίας αλλά και με την ανάκαμψη (για παράδειγμα, το πρόγραμμα για τις 100.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας), θα πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω: να δοθεί ξανά έμφαση σε μέτρα “κλειστής” οικονομίας.

Ακόμα και σε επιδοματικές παρεμβάσεις ανάλογες με αυτές του προηγούμενου Μαρτίου-Μαΐου, οι οποίες, πέραν των άλλων, έχουν και πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα στήριξης θα απαιτήσουν πρόσθετα κονδύλια. Δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις στο έλλειμμα πέραν του 6% του ΑΕΠ.Και προφανώς θα βαθύνουν την ύφεση. Επιπλέον, θα χειροτερεύσει η δυνατότητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών.

Εκτός όμως από τα κρατικά ταμεία, υπάρχει και η πραγματική οικονομία. Ένα τέτοιο –απευκταίο– σενάριο συνεπάγεται ένα τεράστιο πλήγμα, μία χαριστική βολή ενδεχομένως για κλάδους όπως η εστίαση, αλλά και το εμπόριο, με κάποιες εξαιρέσεις όπως είναι η αγορά τροφίμων. Ειδικά αν το “λουκέτο” συμπέσει με την περίοδο των εορτών.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τουρισμό. Ο χειμερινός τουρισμός, ο οποίος είναι κατεξοχήν εσωτερικός, μπορεί να μη φέρνει συγκρίσιμα έσοδα με αυτά του θερινού, αλλά συντηρεί και τονώνει πολλές περιοχές σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί ένα πρώτο πλήγμα την άνοιξη.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποδώσουν τα υγειονομικά μέτρα. Να θυμίσουμε πως και στο πρώτο lockdown αρχικά ο στόχος ήταν οι 2 εβδομάδες. Αλλά τελικά διήρκεσε πολύ περισσότερο.

dimitris.papakonstantinou@capital.grLoading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards