Αρχική » Οικονόμου :Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάποια φορολόγηση των τραπεζών

Οικονόμου :Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάποια φορολόγηση των τραπεζών

από admin
Οικονόμου :Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάποια φορολόγηση των τραπεζών

Οικονόμου: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η έκτακτη εισφορά στις τράπεζες – Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια

Απέκλεισε -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- το ενδεχόμενο επιβολής κάποιας φορολόγησης ή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας πάντως τρεις φορές κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν λειτουργούν εν κενώ
Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλει μια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός καλεί τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη τους σ’ αυτή τη συγκυρία και μάλιστα σε πρόσφατη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κερδοφορία των τραπεζών ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάποια φορολόγηση των τραπεζών. Βρίσκεται ωστόσο σε εξέλιξη η συζήτηση με τις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ σαφής στα μηνύματα που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων εξαιτίας μιας εξωγενούς υπόθεσης, της αύξησης δηλαδή των επιτοκίων.

»Είναι προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αμφιβολία, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, ο καθένας να κάνει ότι μπορεί και να συμβάλει έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά κόκκινων δανείων.

Από την άλλη πλευρά οφείλω να πω ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει κανείς να τα προσεγγίζει με μεγάλη προσοχή. Οι ελληνικές τράπεζες δεν λειτουργούν εν κενώ, είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου και όλες αυτές οι παράμετροι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον τρόπο με τον οποίο κανείς πολιτεύεται. Σ’ αυτή τη φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή κάποιου είδους έκτακτης εισφοράς.

Οφείλουν
»Βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση αυτή. Οφείλουν οι τράπεζες – άλλωστε βλέπουμε ότι έχουν τα περιθώρια να το κάνουν- να συνδράμουν στην προσπάθεια και της αντιμετώπισης μιας σειράς παθογενειών – η τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ και των επιτοκίων χρεώσεων και των επιτοκίων καταθέσεων, οι προμήθειες σε μια σειρά από υπηρεσίες, αλλά και η συνδρομή τους να αποφευχθεί η δημιουργία μιας καινούργιας γενιάς κόκκινων δανείων εξαιτίας των αυξημένων ευρωπαϊκών επιτοκίων».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση «θα μπορούσε να υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων ή να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων;» ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών. Σε δύο εβδομάδες νομίζω ότι θα υπάρχει καινούργια επικοινωνία και επαφή».

Σε εξέλιξη η συζήτηση
Ο κ. Οικονόμου απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός ένα κόστος από την παρέμβαση στις τράπεζες λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο θα επιμείνω: Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα περιμένουμε την εκ νέου επικοινωνία κυβέρνησης και τραπεζών και θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τότε».

Σε ότι αφορά τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο σημείωσε ότι «υπήρξε παρέμβαση για τη συμμετοχή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards