Αρχική » «Κλειδώνει» ωράριο εργασίας 10 ωρών και παρακολούθηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μισθωτών

«Κλειδώνει» ωράριο εργασίας 10 ωρών και παρακολούθηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μισθωτών

από admin
«Κλειδώνει» ωράριο εργασίας 10 ωρών και παρακολούθηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μισθωτών

Εργασία έως και 2 ώρες την ημέρα πλέον του οκταώρου, χωρίς έξτρα αμοιβή προβλέπει σχετική διάταξη του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ομοσπονδίες και συνδικάτα, όταν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Νοεμβρίου.

Την απόφαση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), μετά από όχληση της επιχείρησης, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με το οικείο σωματείο.Σύμφωνα με την σχετική διάταξη δεν θα επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια ο μισθός, καθώς ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 40 ώρες ανά εργαζόμενο με σύμβαση 5ήμερης εργασίας και 8ωρης απασχόλησης.

Η σχετική διάταξη προβλέπει πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στρέφονται στη λύση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 6μηνη ή ετήσια βάση μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την πρόταση.

Σε περιόδους αυξημένης ζήτησης που υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εργασία από το προσωπικό, θα μπορεί η επιχείρηση να ζητά και να λαμβάνει έγκριση από το ΑΣΕ ώστε να το απασχολήσει πέραν των νόμιμου ωραρίου, με την δέσμευση οι επιπλέον ώρες να συμψηφιστούν σε μια άλλη περίοδο μειωμένης απασχόλησης.

Αν για παράδειγμα, εργαζόμενος δουλεύει αντί για οκτώ 10 ώρες ημερησίως την μια εβδομάδα, θα πρέπει να εργαστεί 6 ώρες ημερησίως μια επόμενη εβδομάδα για να ισχύει η διευθέτηση. Ακόμη κι αν υπερβεί μία ημέρα το νόμιμο οκτάωρο με μια ώρα επιπλέον, τότε την επόμενη ημέρα θα πρέπει να δουλέψει μία ώρα λιγότερο, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο.Ο συμψηφισμός θα αφορά είτε λιγότερες ώρες σε μια άλλη περίοδο, ή ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό), ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ρεπό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι, μεταξύ άλλων, η διευκόλυνση των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στην οργάνωση του χρόνου μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με ισορροπία, καθώς και η οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επιδιώκεται η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών καθώς και ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου και του συνδικαλιστικού νόμου, σχεδόν 40 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του.Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards