Από τις έξι και μισή χθες το απόγευμα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (16/4) περισσότεροι από 400 πυροσβέστες ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες στην Παναγία των Παρισίων

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε σε μία από τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί για τα έργα συντήρησης στον καθεδρικό ναό. Για το λόγο αυτό ανακρίνονται και οι εργαζόμενοι των πέντε εταιρειών που είχαν αναλάβει τις εργασίες.

Κι αν ακόμη οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο όπως αναφέρουν γαλλικά και όχι μόνο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που γιγάντωσαν τη φωτιά είναι τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων.Μπαίνοντας κανείς στο καθεδρικό ναό αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο και δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ο επισκέπτης ότι ο θόλος αυτός θα μπορούσε να αρπάξει πυρκαγιά. Πάνω από αυτόν, όμως, στο χώρο που μεσολαβεί μέχρι την οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα από κορμούς βελανιδιάς.

Σ’ αυτό το ξύλινο ικρίωμα όπως γράφει το Business Insider στηρίζεται η μήκους άνω των εκατό μέτρων μολύβδινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων. Το μολύβι λιώνει σε θερμοκρασίες γύρω στους 300 βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτο. Έτσι ο συνδυασμός ξύλου και μολύβδου αναζωπύρωσε την πυρκαγιά με αποτέλεσμα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και το χαρακτηριστικό βέλος του καθεδρικού ναού κατέρρευσε σαν «χάρτινος» πύργος. Στη συνέχεια ακολούθησε η στέγη, ενώ διασώθηκαν τα δύο κωδωνοστάσια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα.

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here