Αρχική » ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε

από admin
Bλήμα, πιθανότατα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε μέσα σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη. Εντοπίστηκε βλήμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στη Νέα Σμύρνη – Αποκλείστηκε η περιοχή

«Η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο εκτεταμένης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός των ενδημικών περιοχών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής», ανέφερε σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, τονίζοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι παραμένει υψηλός.

Όπως τόνισε η καμπύλη κρουσμάτων ήταν απότομη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ ο ίδιος περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων μέχρι αυτή τη στιγμή.

«Ακόμη κι αν καθημερινά παρουσιάζονται νέοι ασθενείς, οι έρευνες σε προηγούμενα περιστατικά δείχνουν ότι η επιδημία στην περιοχή μας (σ.σ. Ευρώπη) ήταν σίγουρα σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Απριλίου», ανέφερε.

 
 

Μεταδίδεται κυρίως μέσω του σεξ.

Με βάση τις μέχρι σήμερα αναφορές κρουσμάτων, η εν λόγω επιδημία μεταδίδεται επί του παρόντος μέσω κοινωνικών επαφών που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας, στην οποία εμπλέκονται κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

«Πολλά -αλλά όχι όλα τα κρούσματα- αναφέρουν φευγαλέες ή/και πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις, οι οποίες ενίοτε συνδέονται με μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρτι», τονίσει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, προσθέτοντας πως πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από έναν ιό που μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε και δεν συνδέεται εγγενώς με κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Ο κ. Κλούγκε αναφέρει πως οι ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες κοινότητες έχουν υψηλή ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία των ίδιων και των κοινοτήτων τους και γι΄αυτό τους συνεχάρη για την άμεση ανταπόκρισή τους.

«Η ταχεία, ενισχυμένη μετάδοση συνέβη στο πλαίσιο της πρόσφατης άρσης των πανδημικών περιορισμών και στην αύξηση των ταξιδιών και εκδηλώσεων. Το ενδεχόμενο περαιτέρω μετάδοσης στην Ευρώπη και αλλού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι υψηλό. Η ευλογιά των πιθήκων έχει ήδη εξαπλωθεί με φόντο διάφορες μαζικές συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια.

Τους επόμενους μήνες, πολλά από τα δεκάδες φεστιβάλ και τα μεγάλα πάρτι που έχουν προγραμματιστεί θα καλούν τους παρευρισκόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

   

Τι δεν γνωρίζουμε
Ο ίδιος επισήμανε πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αν ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του σπέρματος ή των κολπικών υγρών, ούτε αν ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει σε αυτά τα σωματικά υγρά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τι γνωρίζουμε
Αυτό που γνωρίζει είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων θα έχουν μια ήπια και αυτοπεριοριζόμενη αλλά δυσάρεστη και δυνητικά επώδυνη ασθένεια που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές εβδομάδες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των πιο ευάλωτων ομάδων, ιδίως των μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», ανέφερε.

Πώς θα είναι μια αποτελεσματική αντίδραση στην Ευρώπη;

Μέχρι στιγμής, μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσους ΔΕΝ θα απαιτήσει τα ίδια εκτεταμένα πληθυσμιακά μέτρα που χρειαζόμασταν για το COVID-19, επειδή ο ιός δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Αλλά – και αυτό είναι σημαντικό – δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα μπορέσουμε να περιορίσουμε πλήρως την εξάπλωσή του.

Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε σημαντική και επείγουσα μείωση των εκθέσεων μέσω σαφούς επικοινωνίας, δράσης υπό την ηγεσία της κοινότητας, απομόνωσης των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της μολυσματικής περιόδου και αποτελεσματικής ανίχνευσης και παρακολούθησης των επαφών.

Τέλος ο Κλούγκε τονίζει πως η ευλογιά των πιθήκων μέχρι πρότινος δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων.

   
Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards