Αρχική » Θωρακίζεται ο Έβρος: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη φύλαξη των συνόρων

Θωρακίζεται ο Έβρος: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη φύλαξη των συνόρων

από admin
Θωρακίζεται ο Έβρος, υπό τον φόβο απόπειρας μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Θωρακίζεται ο Έβρος, υπό τον φόβο απόπειρας μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει τρία επίπεδα:

Στο πρώτο, κυρίαρχο ρόλο έχουν οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων και οι στατικές δυνάμεις φύλαξης και αποτροπής σε συγκεκριμένα σημεία των παραποτάμιων περιοχών του Έβρου.

Στο δεύτερο επίπεδο, έντονη συμμετοχή έχουν οι ειδικές ομάδες τύπου ΕΚΑΜ, που έχουν δημιουργηθεί, ανάλογα με την κλίμακα κινδύνου του περιστατικού, ενώ στο τρίτο επίπεδο συμμετέχουν όλες οι προηγούμενες αποτρεπτικές δυνάμεις, ενισχυμένες από αντίστοιχο προσωπικό από όμορους νομούς και Αττική.

Στο τρίτο επίπεδο, η ενίσχυση περιλαμβάνει και τους γνωστούς Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού, μαζί με τα ηχοβολιστικά συστήματα, drones, και χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Επίσης, στα σχέδια άμεσης ανταπόκρισης σε τυχόν μαζικές εισχωρήσεις μεταναστών, περιλαμβάνεται η επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των κρίσιμων σημείων πιθανής διέλευσης, σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, που δεν υπάρχει ο φράχτης, και έχει μειωθεί πολύ η στάθμη του ποταμού. Ενδεικτικά σημεία είναι από το Ορμένιο έως τα Μαράσια, από τη Νέα Βύσσα έως το Πύθιο, από Πετράδες έως Τυχερό.

Δημιουργία ειδικών ομάδων για τη φύλαξη του Έβρου

Κάποιους μήνες μετά τα πολυήμερα επεισόδια του Μαρτίου του 2020, δημιουργήθηκαν δύο 20μελείς ειδικές ομάδες, με εκπαίδευση που έλαβαν από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, και τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα σημεία του Έβρου.

Οι ομάδες φορούν χακί στολή, έχουν ατομικές κάμερες, φακούς, θωρακισμένα οχήματα, ειδικό οπλισμό, δακρυγόνα, ασπίδες. Το επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτές τις ομάδες θα προστεθούν ακόμη τρεις, μετά την σταδιακή εκπαίδευση των νέων συνοριοφυλάκων.

Αντίστοιχες ομάδες, βρίσκονται στα νησιά Λέσβο, Σάμο και Χίο, ενώ θα αυξηθούν κατά μία σε κάθε νησί. Τις επόμενες εβδομάδες, οι αστυνομικές δυνάμεις του Έβρου, θα προμηθευτούν επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως φορητές θερμικές κάμερες (μονόκιαλα) με εμβέλεια 1,5 χιλιομέτρου, καθώς οι περισσότερες από τις παλιές που είχαν προμηθευτεί μετά τα γεγονότα του 2020, χάλασαν ή υπέστησαν σημαντικές φθορές.

Σήμερα οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων ειδοποιούνται για τις κινήσεις παράτυπων μεταναστών από το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών που δίνει εικόνα στα πέντε κέντρα επιχειρήσεων, ωστόσο χρειάζονται τις φορητές προκειμένου και εκείνοι όταν φθάνουν στα συγκεκριμένα σημεία να έχουν την δική τους εικόνα για να επεμβαίνουν αποτρεπτικά.

Θωρακίζεται ο Έβρος

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Έβρου θα ενισχυθούν με τουλάχιστον τρία ακόμη θωρακισμένα οχήματα, και 10 ψηλά 4Χ4.

Πάντως, μπορεί ο διαγωνισμός επέκτασης του φράχτη, πιθανότατα να προκηρυχθεί μέσα στον μήνα, με άλλα 80 χιλιόμετρα να τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2024, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα στα αμμώδη σημεία του ποταμού, τα οποία είναι ελληνικό έδαφος αλλά όχι πρόσφορα για το στήσιμο φράχτη.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards