Για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον Κορινθιακό Κόλπο μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Όπως είπε στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», «είμαι λίγο επιφυλακτικός όποτε κάνει σεισμό στην περιοχή αυτή, πρώτον γιατί έχει μεγάλα ρήγματα και πολύ άσχημο παρελθόν.

«Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός»

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός, έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απουσία μετασεισμών.

Δεύτερον, από χθες έως τώρα δεν έχουμε «γράψει» κανέναν μετασεισμό πάνω από 2 Ρίχτερ. Πρόκειται για μια υποτονική και πολύ παράξενη μετασεισμική ακολουθία».

Ο κ. Τσελέντης υποστήριξε ότι «από χθες τα νερά στον Κορινθιακό και ειδικά στην περιοχή του Λουτρακίου και δυτικότερα προς Ξυλόκαστρο έχουν τραβηχτεί περίπου ένα μέτρο μέσα.

Το φαινόμενο αυτό δεν έχει αποδοθεί στην Πανσέληνο, δεν είναι παλιρροιακό γιατί έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αυτά τα δεδομένα είναι που με έχουν προβληματίσει και γι’ αυτό περιμένουμε και άλλη μετασεισμική ακολουθία».

Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δε έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», συμπλήρωσε.

«Οι Αλκυονίδες κοιμούνται 40 χρόνια και η ενέργεια έχει μαζευτεί. Ο χθεσινός σεισμός δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τις Αλκυονίδες», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

Loading...