Αρχική » «Βόμβα» για εσωτερική αποσταθεροποίηση-Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο

«Βόμβα» για εσωτερική αποσταθεροποίηση-Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο

από admin
«Βόμβα» για εσωτερική αποσταθεροποίηση-Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο

Πού το πάνε οι Τούρκοι – Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο

Για απαντήσεις στην Τουρκία επί του πεδίου δείχνει να προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά προειδοποιεί για επερχόμενο θερμό καλοκαίρι και εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο με το οποίο μπορεί να εκφραστεί η επιθετικότητα της γείτονος χώρας.

Η «βόμβα» για εσωτερική αποσταθεροποίηση
Μάλιστα πέραν των δύο βασικών σεναρίων που εξετάζουν οι ένοπλες δυνάμεις, νωρίτερα υπήρξε και μια δήλωση – βόμβα από πηγές του υπουργείου Άμυνας που έκαναν λόγο για καλοκαίρι στο οποίο «μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, απ’ όπου και αν προέρχονται».

Oυσιαστικά, από τους στρατιωτικούς αυτούς κύκλους γίνεται λόγος είτε για σκηνικό ανάλογο με την προώθηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δια μέσου των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά το παράδειγμα του Μάρτη του 2020 στον Έβρο, είτε πχ για πρόκληση πυρκαγιών στο εσωτερικό της χώρας που οι δράστες να έχουν γεωπολιτικά κίνητρα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η έμφαση που δίνεται στο ότι στόχος αυτών των ενεργειών θα είναι η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας.

   

Γεωτρήσεις και αποστρατιωτικοποίηση
Από εκεί και πέρα τα υπό εξέταση δύο ακόμα σενάρια ξεκινούν από σκηνικά ανάλογα των όσων ζήσαμε με το Oruc Reis το καλοκαίρι του 2020 και φτάνουν μέχρι και το θερμό επεισόδιο στην πραγματικότητα.

Το πρώτο σενάριο είναι η πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελλόριζου ή να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, προκειμένου να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Γι’ αυτό το σενάριο η Αθήνα είναι προετοιμασμένη εδώ και μήνες, καθώς το τουρκικό ναυτικό αντιμετωπίζει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινάει από τα έξι ναυτικά μίλια και ανατολικότερα από την Κρήτη ως περιοχή ευθύνης της Αγκυρας.

Το δεύτερο -και χειρότερο- σενάριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζει τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρενόχληση στη μετακίνηση στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, κυρίως, στα Δωδεκάνησα.

Απρόβλεπτες συνέπειες
Ηδη στη ρουτίνα των στελεχών των Ε.Δ. είναι η δι’ ασυρμάτου παρενόχληση των ιπτάμενων μέσων που μεταφέρουν στρατιωτικούς στα νησιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιχειρηθεί αναχαίτισή τους ή δημιουργία προσκομμάτων στην προσέγγιση πλοίων σε λιμάνια. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ένταση είναι πολύ εύκολο να κορυφωθεί απότομα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ουσιαστικά καθίσταται σαφές με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια και το που αποσκοπεί η Άγκυρα με τη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά τα νησιά.

Επίδειξη ισχύος με αποβάσεις στρατιωτών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος δίνοντας στη δημοσιότητα νέο βίντεο από την αποβατική άσκηση «ΕΦΕΣ» που είναι σε εξέλιξη στα μικρασιατικά παράλια έχοντας στο πλευρό της χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλβανία, της οποίας μάλιστα ο υπουργός Άμυνας αναμένεται στην Αθήνα.

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν ετοιμάζεται για αποβάσεις στο Τουρκμενιστάν είναι προφανές ότι εκπαιδεύεται σε συμμαχικό επίπεδο με την Τουρκία κατά της Ελλάδας. Ο TAP περνάει από την Ελλάδα. Να περάσουμε επί του πρακτέου για να μην έχουμε άλλη Κωνσταντινούπολη» υπογράμμισε ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης.

Αποτρεπτική δυνατότητα
Βεβαίως η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα που προκύπτει από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και μέχρι στιγμής θέλει να αποφύγει ρητορικές εξάρσεις ανάλογες των παραλληρημάτων της τουρκικής ηγεσίας.

   

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τόνισε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards