Για τις τυχόν αλλαγές στις ποινές που αφορούν τους παιδοβιαστές μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ερωτώμενος σχετικά με αφορμή την επικαιρότητα που βρίθει ανάλογων υποθέσεων (με κορυφαία εκείνη της 12χρονης από τα Σεπόλια), ο ίδιος δήλωσε τα εξής:

Έχουμε έναν κατά συρροή δολοφόνο, έχει νόημα ο κατά συρροή δολοφόνος να αποφυλακίζεται με όρους; Δηλαδή, έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει τελέσει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ανθρωποκτονίες, θα τον βγάλουμε από την φυλακή;

Οι παιδόφιλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας του ότι έχουν αυτό το διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο, δεν αναμορφώνονται. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ή εγκληματιών που λόγω είτε της προσωπικότητας είτε του ειδεχθούς της πράξεως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτίεται το σύνολο της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής.

Να το κάνει όλο, να μην υπάρχουν ούτε ευεργετικές διατάξεις ούτε τίποτα τόνισε. Να μην υπάρχει η νομική δυνατότητα να κρίνεται το ζήτημα της απολύσεως με όρους.

Η ποινή του χημικού ευνουχισμού εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας, στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να βγει από την φυλακή, χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

Δηλαδή να του πεις ότι για να σε βγάλω από την φυλακή αφού εκτίσεις την ποινή σου, για παράδειγμα, 20 χρόνια, θα αποκτήσεις δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης αφού εκτίσεις πραγματικά τα 6 χρόνια, αλλά στα 6 για να αποκτήσεις αυτό το δικαίωμα θα έχεις αποδεχθεί αυτή την ιατρική πράξη πάνω σου».

Ερωτηθείς αν θα ήταν δεκτικός στην εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Αναφορικά με ενδεχόμενη αύξηση των ποινών για ορισμένα εγκλήματα, ο Υπουργός υπογράμμισε:

«Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια».

Loading...