Αρχική » Ξεκάθαρες απειλές πολέμου από την εφημερίδα Daily Sabah θέτοντας το ερώτημα.. «Επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελληνοτουρκικό πόλεμο;»

Ξεκάθαρες απειλές πολέμου από την εφημερίδα Daily Sabah θέτοντας το ερώτημα.. «Επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελληνοτουρκικό πόλεμο;»

από admin
Ξεκάθαρες απειλές πολέμου από την εφημερίδα Daily Sabah θέτοντας το ερώτημα

Οι Τούρκοι θέτουν ξανά το ψευτοδίλημμα “Αποστρατικοποίηση ή πόλεμος”. Mάλιστα ο τίτλος του τουρκικού άρθρου είναι “Θέλει ο Μητσοτάκης πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας;”

“Υπάρχει σοβαρή επιδείνωση”
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Erdogan στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Μαρτίου 2022 ήταν διάχυτη μια αίσθηση «διπλωματικής ελπίδας».

Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί διερευνούσαν το εάν οι ηγέτες των δύο χωρών, που δεν μοιράζονται μόνο κοινά σύνορα, αλλά και κοινή ιστορία, ενώ παρουσιάζουν πολλές πολιτισμικές ομοιότητες, θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν έδαφος για διάλογο, ώστε να ανοίξουν οι διπλωματικοί δίαυλοι οι οποίοι θα αμβλύνουν τις όποιες διαφωνίες.

Οι διαφωνίες, που είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής των δύο κρατών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν εδώ και καιρό, ξανά, εστίες εντάσεων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και στην περιοχή της Μεσογείου.

Από το προβληματικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι το αδιέξοδο στο νησί της Κύπρου και τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, εμφανίζεται ένας μακρύς κατάλογος εμποδίων που προσπαθούν να υπερπηδήσουν οι δύο γείτονες.

«Ο κατάλογος έχει επιδεινωθεί από τις επιθετικές στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας, τη στρατιωτικοποίηση στα νησιά καθώς και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ – για να μην αναφέρουμε τις μαξιμαλιστικές θαλάσσιες αξιώσεις της Αθήνας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» λέει η τουρκική εφημερίδα.

Και ενώ οι εντάσεις ήταν πάντα παρούσες, σημειώνει ο αρθρογράφος, η βούληση να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια στη δημιουργία μιας σχέσης εργασίας είχε διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και την εσωτερική πολιτική και στις δύο χώρες.

Ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας, ωστόσο, όπως υποστηρίζει το άρθρο, υπήρξε πράγματι ένας από τους πιο σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες στη βούληση και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα έδαφος όπου τα μέρη θα μπορούσαν τουλάχιστον να επικοινωνήσουν.

«Είναι πάγια η θέση μας ότι η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, όπως και η πόρτα των απειλών πρέπει να παραμείνει κλειστή», δήλωσε ο Μητσοτάκης πριν από την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Erdogan.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, Erdogan – Μητσοτάκη δόθηκε στη δημοσιότητα δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, στην οποία υπογραμμίζονταν ο θετικός τόνος και η προσέγγιση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Ως ισχυρή και έμπειρη πολιτική προσωπικότητα των τελευταίων δύο δεκαετιών στην τουρκική αλλά και στην παγκόσμια πολιτική, ο Erdogan κατάφερε να ξεπεράσει τις διμερείς εντάσεις μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ αρχηγών.

Η Ρωσία αποτελεί καλό παράδειγμα τέτοιου επιτεύγματος, δεδομένης της σχέσης της Άγκυρας με τη Mόσχα, που διέπεται από ρεαλισμό, καθώς οι δύο χώρες είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε επιμέρους ζητήματα παρά τις διαφωνίες σε πολλά άλλα θέματα.

Μετά τη συνάντηση Erdogan – Μητσοτάκη, το θετικό κλίμα είχε αυξήσει τις ελπίδες ότι η συνάντηση μεταξύ αρχηγών θα μπορούσε να είναι καρποφόρα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δυστυχώς, ο χρόνος έχει αποδείξει το αντίθετο, καθώς ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας από τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-16.

«Μητσοτάκης γιοκ»
«Ο Εrdogan απάντησε σκληρά στις δηλώσεις Μητσοτάκη.

Κατά κάποιο τρόπο θεώρησε την ομιλία Μητσοτάκη ως «διπλωματική προδοσία».

Μάλιστα, ο Εrdogan απάντησε τόσο έντονα στον Μητσοτάκη που είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν» αναφέρει ο Τσελίκ.

«Αφήστε τον.

Όσο δεν μαζεύεται, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε», επανέλαβε πολλές φορές πρόσφατα ο Erdogan» τονίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι «η πρόσφατη ένταση διανθίστηκε επίσης με το παιχνίδι ευθυνών και τις κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου».

Το άρθρο υπενθυμίζει και τη δήλωση Erdogan την περασμένη Παρασκευή ότι «η Τουρκία «δεν σκοπεύει να κάνει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

Αποστρατικοποίηση ή πόλεμος”
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

Έκανε 147 εναέριες παραβιάσεις.

Αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές;».

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις «δίκαιες διεκδικήσεις της, που υποστηρίζονται από διεθνείς συμφωνίες όπως στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ωστόσο, υπήρχε πάντα μια άνευ όρων προθυμία δημιουργίας διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας για τη συζήτηση των δεσμών».

Η συνάντηση Erdogan -Μητσοτάκη ήταν ένα ισχυρό παράδειγμα και μια ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να δείξει την προθυμία της να συναντηθεί με κοινό παρονομαστή «μια …νίκη και για τις δύο πλευρές» αναφέρει η Daily Sabah.

«Οι διαφωνίες είναι πολλές, αλλά «όπου υπάρχει θέληση» υπάρχει και τρόπος να δημιουργηθεί έδαφος για συνομιλίες.

Η σύναψη καλών δεσμών με την Τουρκία δεν θα εξυπηρετούσε μόνο τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας, αλλά θα βοηθούσε επίσης τον Μητσοτάκη να επανορθώσει την εικόνα του στο εσωτερικό» καταλήγει το άρθρο.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, η “σύναψη καλών δεσμών” ισούται με αποστρατικοποίηση των νησιών μας…

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards