Αρχική » Υποβαθμίζουν τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε αρνητικές S&P και DBRS στις 24/4 – Η Ιταλία downgrade σε ΒΒΒ-

Υποβαθμίζουν τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε αρνητικές S&P και DBRS στις 24/4 – Η Ιταλία downgrade σε ΒΒΒ-

από admin
Αν και στο βασικό σενάριο θα υποβαθμιστούν μόνο οι προοπτικές της Ελλάδος, κινδυνεύει και η πιστοληπτική ικανότητα με πιθανότητα υποβάθμισης από ΒΒ- σε Β+ σε επόμενη φάση.

Αν και στο βασικό σενάριο θα υποβαθμιστούν μόνο οι προοπτικές της Ελλάδος, κινδυνεύει και η πιστοληπτική ικανότητα με πιθανότητα υποβάθμισης από ΒΒ- σε Β+ σε επόμενη φάση.

Στην υποβάθμιση των προοπτικών – outlook – της ελληνικής οικονομίας από θετικές σε αρνητικές θα προχωρήσουν στις 24 Απριλίου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS ratings λόγω της αρνητικής επίδρασης του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ.
Αν και στο βασικό σενάριο θα υποβαθμιστούν μόνο οι προοπτικές της Ελλάδος, κινδυνεύει και η πιστοληπτική ικανότητα με πιθανότητα υποβάθμισης από ΒΒ- σε Β+ σε επόμενη φάση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη αξιολόγηση ΒΒ από την Fitch και την Scope η οποία όμως δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ.
Η υψηλότερη βαθμολογία της ΕΚΤ με βάση τους κανόνες λαμβάνεται υπόψη στις αξιολογήσεις και όχι η χαμηλότερη αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s είναι πιθανό να υποβαθμίσει την Ιταλία σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ δηλαδή κατά 1 κλίμακα στις 24 Απριλίου 2020.
Η Ιταλία βαθμολογείται με ΒΒΒ από την Standard and Poor’s, ΒΒΒ από την Fitch και Baa3 απ την Moody’s και οι 3 οίκοι την αξιολογούν σε επενδυτική βαθμίδα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θεωρείται junk bond δηλαδή τα ομόλογα της χώρας είναι σκουπίδια, ενώ της Ιταλίας είναι επενδυτικής βαθμίδας invesment grade.Όπως έχει κατ΄επανάληψη τονιστεί, οι οίκοι αξιολόγησης ειδικά την τελευταία περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο μαζί με τον κορωνοιό.
Το κραχ που έχουν υποστεί οι οικονομίες είναι ιστορικών διαστάσεων, το ΑΕΠ καταρρέει, η ανεργία συρρικνώνεται και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν εκτοξευθεί.
Οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης έχουν επιδεινωθεί με το ελληνικό 10ετές στο 2,40% και το Ιταλικό 2,15%.
Η ΕΚΤ εν μέσω πανικού στις 22 Απριλίου θα αποφασίσει την αποδοχή και ομολόγων σκουπιδιών ως εγγύηση σε πράξεις νομισματικής πολιτικής και αυτό θα το πράξει όχι μόνο γιατί το έχει κάνει ήδη η FED – παραβιάζοντας κατάφορα κανόνες δεκαετιών – αλλά γιατί η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ιταλία μήπως υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.Για τους οίκους αξιολόγησης η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων και του τουρισμού θα υποστεί σοκ στο ΑΕΠ έως -8%, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει -10%, η ΤτΕ έχει εκτιμήσει εύρος -4% με -8%.
Η πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδος θα την απομακρύνει από τον ιδεατό στόχο κάποια στιγμή μέσα στο 2021 να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Η επενδυτική βαθμίδα – ήταν χρήσιμη – για την ένταξη μιας χώρας στην τοξική ποσοτική χαλάρωση.
Όμως με το πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. ευρώ τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οίκοι αξιολόγησης και ημερομηνίες για την Ελλάδα το 2020


Οίκοι αξιολόγησης Ημερομηνίες αξιολόγησης
Moody’s Β1

 

8 Μαΐου 2020
6 Νοεμβρίου 2020
Standard and Poor’s ΒΒ-

 

24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020
Fitch ΒΒ 24 Ιανουαρίου 2020
24 Ιουλίου 2020
DBRS ΒΒ Low

 

24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020
Scope BB

 

6 Μαρτίου 2020
17 Ιουνίου 2020
4 Δεκεμβρίου 2020

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards