Αρχική » Ευλογιά των πιθήκων- Παγκόσμια ανησυχία ενόψει καλοκαιριού

Ευλογιά των πιθήκων- Παγκόσμια ανησυχία ενόψει καλοκαιριού

από admin
Ασύλληπτα… «προφητικό» για τις νέες πανδημίες – Η ευλογιά των πιθήκων είχε "προβλεφθεί" τον Νοέμβριο 2021!

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η ευλογιά των πιθήκων στην Ευρώπη: Τα χειρότερα ίσως έρθουν το καλοκαίρι

Η λίστα με τις χώρες που μετρούν επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτής της σπάνιας λοιμώδους ασθένειας που συναντούσαμε κυρίως σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής αλλά πλέον ξεσπά στην Ευρώπη, όλο και μεγαλώνει. Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία ανακοινώνουν συνεχώς νέα περιστατικά και όλα δείχνουν πως η μετάδοση θα συνεχιστεί. Ύποπτα περιστατικά καταγράφει η Ολλανδία.

Περίπου 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε 11 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να αναφερθούν ακόμα περισσότερα κρούσματα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι διερευνώνται άλλες 50 ύποπτες περιπτώσεις, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Πρόκειται για μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που είναι συνήθως ήπια ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες.

Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό είναι πολύ χαμηλός.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο ευλογιάς προσφέρει 85% προστασία αφού οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο ΠΟΥ είπε ότι «τα πρόσφατα κρούσματα που έχουν αναφερθεί σε 11 χώρες μέχρι στιγμής είναι άτυπα, καθώς συμβαίνουν σε μη ενδημικές χώρες».

Ανέφερε δε, ότι «συνεργάζεται με τις πληγείσες χώρες και με άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών, προκειμένου να εντοπίσει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν από την νόσο».

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης να μην στιγματιστούν ομάδες λόγω της νόσου.

«Μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον τερματισμό μιας επιδημίας, καθώς μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν φροντίδα και να οδηγήσει σε μη ανιχνεύσιμη εξάπλωση», ανέφερε.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε ότι «καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση μπορεί να επιταχυνθεί».

Πρόσθεσε ακόμα ότι όλα εκτός από ένα από τα πρόσφατα κρούσματα δεν είχαν σχετικό ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές, όπου η ευλογιά των πιθήκων ήταν ενδημική.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου στη Βρετανία αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου. Ο ασθενής ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία, όπου πιστεύεται ότι είχε προσβληθεί από τον ιό πριν ταξιδέψει στην Αγγλία, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας.

Υπάρχουν τώρα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Βρετανία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Sajid Javid.

Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι είχαν αγοράσει αποθέματα του εμβολίου και άρχισαν να το προσφέρουν σε όσους είχαν «υψηλά επίπεδα έκθεσης» στην ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με την El País, οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν επίσης αγοράσει χιλιάδες δόσεις εμβολίου ευλογιάς για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Κρούσμα εντοπίστηκε και στην Αυστραλία σε έναν άνδρα που αρρώστησε αφού ταξίδεψε στην Βρετανία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας.

Στη Βόρεια Αμερική, οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν ότι ένας άνδρας έχει μολυνθεί αφού πρόσφατα ταξίδεψε στον Καναδά. Ήταν σε «καλή κατάσταση» και «δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το κοινό», δήλωσαν αξιωματούχοι.

(Με πληροφορίες του BBC)

   
Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards