Αρχική » Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανική Uniper σημειώνει καθαρή ζημιά 12,5 δις δολαρίων

Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανική Uniper σημειώνει καθαρή ζημιά 12,5 δις δολαρίων

από admin
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters  η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper (UN01.DE) , θύμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters  η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper (UN01.DE) , θύμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής, ανέφερε καθαρή ζημία 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (12,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο εξάμηνο και προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί ένας χρονικός ορίζοντας μέχρι το 2024 για να μπορέσει να πραγματοποιήσει ξανά κέρδη.

Η Uniper, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, όπου χρειάστηκε να διασωθεί σε μια συμφωνία διάσωσης 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, αφού η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές, αναγκάζοντας την εταιρεία να αγοράζει φυσικό αέριο από αλλού σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Το πρόγραμμα διάσωσης αποκάλυψε την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 55% του συνόλου πέρυσι.

-καθώς και το κόστος που σχετίζεται με τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών για να συνεχίσει να τροφοδοτεί την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.

«Η Uniper παίζει, εδώ και μήνες, κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της παροχής φυσικού αερίου της Γερμανίας –

-με κόστος δισεκατομμυρίων σε απώλειες που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach.

Η Uniper είπε ότι αναμένει μεσαία έως υψηλή μονοψήφια λειτουργική ζημιά δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και ότι το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει ένα μεταβατικό έτος προτού ο όμιλος μπορέσει να βγει από τη «ζώνη απωλειών» το 2024.

Εκτός από τα ίδια κεφάλαια που παρέχονται από το κράτος και μεγαλύτερα δάνεια από τον κρατικό δανειστή KfW (KFW.UL), η βοήθεια θα έρθει επίσης μέσω εισφοράς φυσικού αερίου που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους από ακριβότερες αγορές φυσικού αερίου στους πελάτες από τον Οκτώβριο, δήλωσε η Uniper. Επισημαίνωντας ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά τις απώλειες από το τέταρτο τρίμηνο και μετά.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν περισσότερο από 9%.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙΣ ΑΕΡΙΟΥ
Η Uniper είπε ότι περισσότερο από το ήμισυ της καθαρής απώλειας οφείλεται σε σημαντικά μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα, η οποία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις στο ένα πέμπτο, κατηγορώντας τον ελαττωματικό ή καθυστερημένο εξοπλισμό. Το Βερολίνο είπε ότι αυτό είναι πρόσχημα.

Η ζημία περιλαμβάνει επίσης 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με τον ακυρωμένο αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο υποστήριξε οικονομικά η Uniper, εκτός από τις υπεραξίες της ρωσικής επιχείρησης Unipro (UPRO.MM) .

« Επείγει για την Uniper να βρει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου», είπε ο αναλυτής της Third Bridge, Allegra Dawes, προσθέτοντας ότι αναμένει παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω ενός προγραμματισμένου τερματικού σταθμού στο Wilhelmshaven υπό την ηγεσία της Uniper μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.

“Αυτό θα αποτρέψει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Η κορυφαία προτεραιότητά μας τώρα είναι να εφαρμόσουμε γρήγορα το πακέτο σταθεροποίησης”, δήλωσε ο Maubach.

Η Uniper, η οποία αναμένει ότι το πακέτο θα εγκριθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση το φθινόπωρο, είπε ότι πρέπει να περιμένει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς σκέφτεται πρώτα το πρόγραμμα διάσωσης.

($1=0,9821 ευρώ)

Αναφορά από τους Christoph Steitz και Tom Kaeckenhoff. Πρόσθετες αναφορές από τη Vera Eckert. Επιμέλεια Uttaresh.V και Edmund Blair

Paradrasi.gr- Reuters

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards