Αρχική » Επιστρεπτέα προκαταβολή μαμούθ αν παραταθεί το lockdown

Επιστρεπτέα προκαταβολή μαμούθ αν παραταθεί το lockdown

από admin
Κοροναϊός : Παράταση του lockdown στην Αττική – «Κοκκινίζουν» πολλές περιοχές

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση, ενόψει της εφαρμογής του γενικού lockdown, καθώς παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειασθεί παράταση των περιοριστικών μέτρων μέσα στον Δεκέμβριο, η οποία θα πλήξει τον τζίρο των εορτών, απειλώντας έσοδα της αγοράς που υπολογίζονται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ υπό κανονικές συνθήκες και έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα του λιανεμπορίου, αλλά και της εστίασης. Το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιήσει και πάλι το… φάρμακο δια πάσαν νόσον, δηλαδή την επιστρεπτέα προκαταβολή.Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί, μετά τις τρεις εβδομάδες του γενικού lockdown θα ακολουθήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με στόχο την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και της εστίασης πριν τις γιορτές. Όμως, η επιθετική διάδοση του ιού μέσα στο χειμώνα, που ασκεί έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία ότι δεν θα χρειασθεί παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα ανέτρεπε το σχεδιασμό για μια επάνοδο της αγοράς σε λειτουργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν έκτο κύκλο του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο από πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας έχει μετατραπεί πλέον κατά το ήμισυ σε πρόγραμμα παροχής επιδοτήσεων (δωρεάν χρήμα) στις επιχειρήσεις, αφού το 50% των φθηνών δανείων θα είναι… αγύριστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα «τρέξει» στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα υπολογισθούν τα ποσά με βάση τον τζίρο Δεκεμβρίου και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ενδεχομένως να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσά του τέταρτου και πέμπτου κύκλου.Ο 4ος κύκλος
Στο μεταξύ, θέμα ημερών, την ίδια ώρα, είναι να αρχίσουν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, όπου η ρευστότητα θα χορηγηθεί με βάση τους τζίρους Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος, με βάση τον τζίρο του Νοεμβρίου. Συνολικά από τα δύο προγράμματα θα καταβληθούν 1,7 δισ. ευρώ, αλλά διαπιστώνεται πλέον, μετά την επιβολή του γενικού lockdown τον Νοέμβριο, ότι τα 700 εκατ. ευρώ της πέμπτης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αναντίστοιχα στις ανάγκες της αγοράς, γι’ αυτό και άρχισε ο σχεδιασμός για μεγάλη επιστρεπτέα προκαταβολή στον έκτο κύκλο.

Όπως έχει ανακοινωθεί από υπουργείο Οικονομικών,


  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
  • Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η επιστρεπτέα προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
  • Και στις δύο καινούργιες επιστρεπτέες προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις (σ.σ.: δηλαδή όσες έκαναν έναρξη μέσα στο 2020).
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.
  • Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards