Αρχική » Ευρωζώνη – οικονομικό σοκ: Εφιαλτικά σενάρια για ραγδαία πτώση του ευρώ ενώ αναμένεται έκρηξη του κόστους δανεισμού

Ευρωζώνη – οικονομικό σοκ: Εφιαλτικά σενάρια για ραγδαία πτώση του ευρώ ενώ αναμένεται έκρηξη του κόστους δανεισμού

από admin
Ευρωζώνη – οικονομικό σοκ: Εφιαλτικά σενάρια για ραγδαία πτώση του ευρώ ενώ αναμένεται έκρηξη του κόστους δανεισμού

Η Ευρωζώνη θα υποστεί μία νέα «υπαρξιακή κρίση» παρόμοια με αυτήν που υπέστη στη χρηματοπιστωτική κρίση μια δεκαετία πριν; Οι αναλυτές δεν αποκλείουν τα σενάριο οι ρωγμές να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κοινού νομίσματος

Το ευρώ, που έχει ήδη κατρακυλίσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, παραμένει χαμηλά σε δημοφιλία και υπόκειται σε αδυσώπητη πίεση καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει σταδιακά προς την ύφεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg τη Κυριακή 30 Ιουλίου 2022.
Παραμένει λίγο πάνω από την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, μετά από μια σύντομη πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο νωρίτερα αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά εδώ  περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Το νόμισμα έχει γίνει αλεξικέραυνο για την αυξανόμενη ανησυχία και την απαισιοδοξία όσον αφορά για την οικονομία της ευρωζώνης.
Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου φέτος, και πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος.

Άνοδος του πολιτικού ρίσκου

ην ίδια ώρα, η αύξηση του πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Mario Draghi και τη προκήρυξη εκλογών σε συνδυασμό με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed ωθεί ανοδικά το κόστος δανεισμού κυρίως για τον υπερχρεωμένο Νότο βάζοντας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο της οικονομίας της Ευρωζώνης σε υφεσιακό κύκλο.
Η S&P Global Ratings μείωσε τις προοπτικές της για το χρέος της χώρας και ένας βασικός δείκτης του χρηματοπιστωτικού κινδύνου, το spread, η διαφορά των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας, είναι περίπου η υψηλότερη από το 2020.
Τα σενάρια για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ έκαναν τη εμφάνιση τους στη αποτίμηση των ασφαλίστρων κινδύνου του ιταλικού χρέους, αν και ακόμη αυτός ο κίνδυνος θεωρείται μακρινός – ακόμη…

Το ζοφερό τοπίο

Μεγάλο μέρος της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας απορρέει από τη στη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο απειλεί ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία.
Η Credit Suisse «βλέπει» 50% πιθανότητες να πέσει η ευρωζώνη σε ύφεση τους επόμενους έξι μήνες.
Η Goldman Sachs λέει ότι μπορεί να είναι ήδη να αυτό να έχει συμβεί.
Από την άποψη της ισοτιμίας, το ευρώ είναι ακόμη χειρότερα από το 2012 — το χαμηλό εκείνο το έτος ήταν 1,20 δολ.

Συνέχεια στο bankingnews

Μοιράσου το άρθρο!
Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards