Γκρεμίζει το ευρώ η Ρωσία: Πάει για τα 90 σεντς με το δολάριο! Το κοινό νόμισμα έχει ήδη χάσει 10% μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να χάσει επιπλέον 10% αν κόψει το αέριο στην Ευρώπη η Μόσχα

Μπροστά στον κίνδυνο της χειρότερης πτώσης στην ιστορία του βρίσκεται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που ήδη έχει χάσει 10% έναντι του δολαρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κρίσιμο ορόσημο για το ευρώ τοποθετείται μέσα στον Ιούλιο: αν επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι αναπόφευκτη και το ευρώ κινδυνεύει όχι απλώς να πέσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, αλλά και να υποχωρήσει ως τα 90 σεντς!

Το ευρώ είναι, μέχρι στιγμής, ένα μεγάλο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Χάνοντας 10% στους πέντε μήνες του πολέμου, έχει υποχωρήσει ήδη σε χαμηλό 20 ετών, ενώ η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την ύφεση οδηγεί τους traders της αγοράς συναλλάγματος στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα θα υποχωρήσει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο.

Ο Ιούλιος φαίνεται ότι θα είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για το κοινό νόμισμα, καθώς:

  • Στις 21 Ιουλίου λήγει η περίοδος τακτικής συντήρησης του αγωγού Nord Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία. Στις 22 του μήνα θα φανεί αν το Κρεμλίνο έχει την πρόθεση να επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου, έστω και στα μειωμένα επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα (κάτω από το ήμισυ της κανονικής ροής), ή αν θα αποφασίσει να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, προκαλώντας μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες την ευρωζώνη.
  • Την ίδια ημέρα που θα λήγει η περίοδος συντήρησης του αγωγού, στις 21 Ιουλίου, και χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για τις προθέσεις της Ρωσίας, θα συνεδριάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη, για να αποφασίσουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 11 χρόνια (πιθανότατα κατά 0,25%), αλλά και για να παρουσιάσουν το νέο εργαλείο στήριξης των υπερχρεωμένων οικονομιών. Αν οι αποφάσεις τους δεν πείσουν τις αγορές ότι μπορούν ταυτόχρονα να ορθώσουν αναχώματα στον πληθωρισμό και να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες οικονομίες από την αύξηση του κόστους δανεισμού, οι πιέσεις στο ευρώ θα ενταθούν.

Όπως σημειώνει το “Bloomberg”, το σορτάρισμα του ενιαίου νομίσματος έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο sofokleousin

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here