Αρχική » Η Αγκυρα περικυκλώνει τον Αη Στράτη στην «καρδιά» του Αιγαίου

Η Αγκυρα περικυκλώνει τον Αη Στράτη στην «καρδιά» του Αιγαίου

από admin
Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, όπως αναφέρει, μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, περιοχή

Όλες οι τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο είναι παράνομες και παραβιάζουν το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας (ΟΗΕ ICAΟ ΙΜΟ, Συνθήκες κλπ.).

Η Τουρκία στοχεύει να αποκτήσει κάποια οφέλη στο Αν. Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό (μέση του Αιγαίου) με κέντρο αναφοράς τον Αη Στράτη, που βρίσκεται ακριβώς στον 25ο μεσημβρινό.

Οι μόνιμες, συνεχείς και εναλλασσόμενες τουρκικές ασκήσεις με πυρά στον Αη Στράτη, εδώ και έναν χρόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Αν και ο Αη Στράτης δεν περιλαμβάνεται σε καμία Συνθήκη ή Σύμβαση και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το νησί, εντούτοις η Τουρκία με τις ΝΟΤΑΜ της εντάσσει το νησί αυθαιρέτως και παρανόμως στη Συνθήκη της Λωζάννης (σ.σ. στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί θα βρείτε μια μοναδική έκδοση για την συγκεκριμένη Συνθήκη) και στην καταργημένη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά, προκειμένου να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο.


Και στην περίπτωση αυτή – καθώς η τουρκική παρανομία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει «παγιωθεί» ακόμα (όπως στις περιπτώσεις Ρόδου – Καστελόριζου και νησιών του Αν Αιγαίου κλπ.) – η Αθήνα αρέσκεται και πάλι σε ρόλο αδιάφορου θεατή…

Και όμως η ανάμειξη του Αη Στράτη – στην καρδιά του Αιγαίου- στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας είναι θέμα εξόχως σοβαρό, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά από την Αθήνα, θα επιτρέψει στην Άγκυρα να «κλείσει» ερμητικά τα μισό Αιγαίο.

Ο αναγνώστης, αν τραβήξει μια νοητή γραμμή (ευθεία διακεκομμένη γραμμή με κόκκινο στο χάρτη) βόρεια του Αη Στράτη, φτάνει στο νομό Ξάνθης -με τα πολύ σοβαρά πολιτικά γεγονότα στις ευρωεκλογές- και αντιλαμβάνεται πλήρως τις απώτερες βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Κάτι που αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν οι πολιτικοί αρμόδιοι μέχρι στιγμής..

Αναλυτικότερα:

Η Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου 2019 εξέδωσε παράνομα τη ΝΟΤΑΜ 0039/19 για στρατιωτική άσκηση με πυρά για ολόκληρο το 2019 σε περιοχή που φαίνεται με κόκκινο στο χάρτη, η οποία σύμφωνα με την Αθήνα καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στον Αη Στράτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική ελληνική αντίδραση με αποτέλεσμα η τουρκική ΝΟΤΑΜ να είναι μέχρι σήμερα σε ισχύ και να εκτελείται κανονικά.

Η Ελλάδα προγραμμάτισε την εκτέλεση στρατιωτικής άσκησης για τον Ιούνιο 2019 σε τέσσερις περιοχές, δύο στον Αη Στράτη, (μπλε χρώμα στο χάρτη), μια στη Ρόδο και μια στην Κάρπαθο και εξέδωσε σχετική αγγελία.

Οι δύο περιοχές της ελληνικής άσκησης στον Αν Στράτη επικαλύπτουν την παράνομη τουρκική περιοχή της τουρκικής άσκησης, η οποία εκτελείται όλο το 2019.

Η Τουρκία ζήτησε με TELEX από την Αθήνα να τροποποιήσει τα πλευρικά όρια των περιοχών της ελληνικής άσκησης για να μην επικαλύπτουν την παράνομη τουρκική περιοχή.

Η Αθήνα απλώς αρνήθηκε την τροποποίηση χωρίς όμως να προβεί σε ενέργειες καταγγελίας της Τουρκία σε ΟΗΕ και ICAO για να σταματήσει τις τουρκικές παρανομίες σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας (στον Αη Στράτη και όχι μόνον) και των ελληνικών αρμοδιοτήτων στο FIR Αθηνών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να εκδώσει ΝΟΤΑΜ διεθνούς διανομής με την οποία δηλώνει «η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει τα πλευρικά όρια της ελληνικής άσκησης για να μην επικαλύπτουν την τουρκική περιοχή της άσκησης (Αη Στράτης) που εκτελείται με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0039/2Ιαν. 2019. Επειδή η Αθήνα δεν συμμορφώθηκε, η ελληνική άσκηση στα τέσσερις περιοχές είναι άκυρη και η τουρκική θα εκτελεστεί κανονικά και η Τουρκία δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις όποιες παραπέρα αιτιάσεις της Ελλάδας στο θέμα αυτό..»Η Τουρκία, δηλαδή, με την ενέργεια της αυτή δεν ακύρωσε μόνον την ελληνική άσκηση στην περιοχή του Αη Στράτη, αλλά το σύνολο της ελληνικής άσκησης και στις περιοχές Ρόδου και Καρπάθου και μάλιστα μέσα στο FIR Αθηνών, που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Αθήνας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγο.

Και δεν έφταναν όλες αυτές οι τουρκικές παρανομίες σε βάρος της Ελλάδας- με σύσσωμο το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση να τηρούν στάση αδιάφορου θεατή- αλλά η Τουρκία έκανε και ένα άλλο βήμα σε βάρος της Ελλάδας, που αφορά στην ελληνική άσκηση σε Αη Στράτη, Ρόδο και Κάρπαθο

Η Τουρκία εξέδωσε στις 10 Ιουνίου 2019 τις αγγελίες Α3232 Α 3229 και Α3222 με τις οποίες ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, οι οποίες επιβάλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά του Αν Αιγαίου και απαγορεύουν στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαίδευση στα νησιά Αη Στράτης, Ρόδος Κάρπαθος.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ pronews.gr

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards