Αρχική » Κλειδώνει η αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες το 2023 – Ποια τα νέα ποσά

Κλειδώνει η αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες το 2023 – Ποια τα νέα ποσά

από admin
Κλειδώνει η αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες το 2023 - Ποια τα νέα ποσά

Κλειδώνει η αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες το 2023 – Ποια τα νέα ποσά
Η αύξηση αυτή θα φανεί στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2023, αφού δηλαδή οριστικοποιηθούν οι επίσημες προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2022

“Κλειδωμένη” μέχρι νεωτέρας παραμένει η απόφαση του οικονομικού επιτελείου για εφαρμογή του νόμου Βρούτση για αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά το ποσοστό του πληθωρισμού το 2022.

Με βάση τις πιο πρόσφατες επίσημες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, ο πληθωρισμός το 2022 θα κλείσει στο 8,8%, αν και είναι πιθανόν θα αναθεωρηθούν (μάλλον προς τα πάνω) αργότερα λόγω της μαινόμενης ενεργειακής κρίσης που έχει φέρει ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Συνεπώς οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν κατά 8,8%.

Το σενάριο για το ενδεχόμενο “παγώματος” της αύξησης αυτής το 2023, εκτάκτως λόγω της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι μη μισθωτοί έχει προς το παρόν αποκλειστεί δημοσίως διά στόματος του ίδιου του υπουργού Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Ποια είναι τα νέα ποσά

Η αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών το 2023 θα φέρει τις ακόλουθες αναπροσαρμογές στις εισφορές;

  • Οι κατώτατες (1η κατηγορία) εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων (με πάνω από 5 έτη ασφάλισης) υπέρ της κύριας ασφάλισης θα ανέλθουν σε 168 ευρώ/μήνα (έναντι 155 ευρώ/μήνα σήμερα). Οι ανώτατες εισφορές (6η κατηγορία) θα ανέλθουν σε 545 ευρώ (έναντι 500 ευρώ).
  • Οι κατώτατες εισφορές υγείας της ίδιας ασφαλιστικής κατηγορίας θα ανέλθουν στα 60 ευρώ (έναντι 55 ευρώ) ενώ οι ανώτερες θα ανέλθουν σε 72 ευρώ (αντί 66 ευρώ).
  • Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα ανέλθουν σε 42 ευρώ (1η κατηγορία) έναντι 39 ευρώ. Οι εισφορές στη 2η κατηγορία θα ανέλθουν 49 ευρώ (έναντι 47 ευρώ) και στη 3η κατηγορία 61 ευρώ (έναντι 56 ευρώ).
  • Οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ θα ανέλθουν σε 28 ευρώ (1η κατηγορία), 33 ευρώ (2η κατηγορία) και 40 ευρώ (3η κατηγορία)
  • Οι εισφορές κύριας ασφάλισης για τους νέους επαγγελματίες με έως 5 έτη ασφάλισης θα ανέλθουν σε 101,3 ευρώ έναντι 93 ευρώ, ενώ οι εισφορές υπέρ της υγείας θα φτάσουν στα 36 ευρώ έναντι 33 ευρώ.
  • Οι κατώτατες εισφορές κύριας ασφάλισης των αγροτών θα ανέλθουν σε 99,2 ευρώ έναντι 91 ευρώ, ενώ οι ανώτατες θα φτάσουν στα 321,5 ευρώ (έναντι 295 ευρώ).
  • Οι κατώτατες εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτών θα ανέλθουν σε 34,8 ευρώ (έναντι 32 ευρώ), ενώ οι ανώτερες σε 41,4 ευρώ (έναντι 38 ευρώ).
  • Οι λόγοι της αύξησης

Όπως γράφει το Capital.gr που συνομίλησε με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εργασίας, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται κατά του “παγώματος” (παρά το πολύ μικρό θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα είχε στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ η αύξησή τους).

Αν παραμείνουν το 2023 οι κατώτατες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στο υφιστάμενο επίπεδο, τότε θα είναι σε εφάμιλλο επίπεδο με εκείνες των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, γεγονός που δεν κρίνεται “δίκαιο”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ζητούμενη είναι η αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των εν ενεργεία επαγγελματιών προκειμένου να μειώνεται σταδιακά η συμμετοχή του κράτους.

Αν δεν αυξάνονται οι εισφορές των επαγγελματιών κάθε χρόνο (όπως προβλέπει ο νόμος), τότε οι μελλοντικές συντάξεις θα είναι χαμηλότερες.

Σημειώνεται πως με βάση τον υφιστάμενο νόμο όσο πιο υψηλές είναι οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου, τόσο πιο υψηλή θα είναι η μελλοντική σύνταξή του.

Συνεπώς η μη αύξηση των σημερινών εισφορών, σημαίνει χαμηλότερη σύνταξη αύριο.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards