Αρχική » Κορονοϊός Ελλάδα: Οι Αρχές προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο

Κορονοϊός Ελλάδα: Οι Αρχές προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο

από admin
Άλλα τρία κρούσματα του νέου κορωνοϊού, Covid-19, καταγράφηκαν στην Αττική.

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το πρωί της Πέμπτης 5 Μαρτίου, τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τα 10.

-με τις Αρχές να εργάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων τρεις με πέντε εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στη χώρα.

Ακόμα και αν τα προληπτικά μέτρα απλά καθυστέρησαν την δυναμική έλευση του κορονοϊού στη χώρα μας, οι μονάδες υγείας θα έχουν κερδίσει πολύτιμο χρόνο, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, αφενός θα έχει περιοριστεί η γρίπη που ασκεί πιέσεις στα συστήματα υγείας και αφετέρου θα έχει βελτιωθεί ο καιρός.«Δεν είμαστε σίγουροι για τις καιρικές συνθήκες και την επίπτωση που μπορεί να έχουν στην κυκλοφορία του κορονοϊού».

Άμεσα ξεκινά σύστημα διπλής επιτήρησης για την ανίχνευση του κορονοϊού στην κοινότητα και για την επίπτωσή του στον πληθυσμό.

Εφαρμόζοντας το μοντέλο για τη γρίπη, θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ και σε ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

Παράλληλα, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να εξαπλωθεί η νόσος στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.Κινέζοι επιστήμονες: Ο νέος κοροναϊός έχει μεταλλαχθεί σε δύο τύπους, ο ένας πιο επιθετικός

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. Θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “National Science Review” της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ».

-εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κοροναϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος.Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία, γι’ αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα.

 Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να κερδίσει έδαφος στην πορεία.

Λόγω του μικρού δείγματος των ασθενών (103), στους οποίους βάσισαν τις εκτιμήσεις τους, οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματα τους είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερη μελέτη, με συνδυασμό γενετικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων.Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards