Αρχική » Οι αλλαγές στο ειδικό επίδομα για τον Μάιο: Αποζημίωση 18 ευρώ την ημέρα – Ποιοι τη δικαιούνται

Οι αλλαγές στο ειδικό επίδομα για τον Μάιο: Αποζημίωση 18 ευρώ την ημέρα – Ποιοι τη δικαιούνται

από admin
Οι αλλαγές στο ειδικό επίδομα για τον Μάιο: Αποζημίωση 18 ευρώ την ημέρα - Ποιοι τη δικαιούνται

Με την ημέρα θα υπολογίζεται από εδώ και στο εξής η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα δικαιούται ο εργαζόμενος εφόσον παραμένει σε καθεστώς αναστολής η σύμβασή του.

Για κάθε ημέρα που θα παραμένει σε “εργασιακή καραντίνα” θα δικαιούται το ποσό των 18 ευρώ από το κράτος αλλά και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων.

Και αν κληθεί από τον εργοδότη να δουλέψει με μειωμένο ωράριο εργασίας, τότε για το 50% του χρόνου απασχόλησης, θα αμείβεται ακόμη και με το 75-80% του μισθού του, καθώς ο εργοδότης θα πληρώνει αυτό που αντιστοιχεί στο ωράριο εργασίας με το κράτος να έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα.Ο Μάιος, θα είναι μήνας πλήρους ευελιξίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες –ακόμη και αν δεν υπόκεινται πλέον σε αναγκαστικό κλείσιμο- θα μπορούν να λειτουργούν με το 40% του προσωπικού τους κρατώντας το υπόλοιπο 60% σε αναστολή.

Επίσης, θα μπορούν να ανακαλούν τις αναστολές αν κρίνουν ότι ένας εργαζόμενος χρειάζεται να επιστρέψει στη δουλειά του. Όσον αφορά στο ευέλικτο ωράριο εργασίας και την κρατική επιχορήγηση, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα καλύπτει χρονική περίοδο και πέραν του Μαίου καθώς ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις μέχρι να επιστρέψουμε πλήρως σε συνθήκες κανονικότητας.

Το μέτρο των αναστολών παρατείνεται ουσιαστικά μέχρι το τέλος Μαίου. Σε αυτό το διάστημα, η επιχείρηση μπορεί –εφόσον της έχει δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει:1. Να βάλει σε καθεστώς αναστολής έως και το 60% των συμβάσεων εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από το κράτος.

2. Να ακυρώσει αναστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη αν κρίνει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.

Η αναστολή της… αναστολής θα δηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και μένει να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία (σ.σ όπως για παράδειγμα αν ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε αναστολή και μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαίου αλλά έχει ήδη εισπράξει τα 800 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει μέρος των χρημάτων).

Για τον Μάιο θα γίνει ένας νέος γύρος αιτήσεων από τους εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν αποζημίωση με την ημέρα. Για όσους βρεθούν σε αναστολή για ολόκληρο το Μάιο επειδή οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές όλο τον μήνα (π.χ γυμναστήρια, εστιατόρια κλπ) η αποζημίωση θα φτάσει στα 533 ευρώ.Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards